Територията на Катар е само 11 400 кв. Км, но колкото и малка да е, тази част от Персийския залив е едно от най-богатите парчета земя в света най-вече поради богатите си запаси от нефт и газ. В момента Катар е третият по големина производител на природен газ на земята.

В миналото страната беше една от най-продаваните перли в Азия, преди Япония да я детронира с по-ниските си цени. Перлата обаче все още има своето място и значение в Катар. Името му грее на един от най-скъпите изкуствени острови в света – на стойност $ 2,5 милиарда Перла-Катар. Тази впечатляваща изкуствена структура е оформена като перлена огърлица и обхваща територия от 320 ха, пълна с изложбени зали, музеи, театри, хотели, ресторанти, 7600 резиденции и двадесет и една 20-етажни кули. Сградите тук са единственият имот в Катар, където е разрешена чуждестранна собственост.

Населението на Катар е съсредоточено в столицата Доха и наброява около 2 милиона души. Местното население представлява само 15% от тази цифра. Останалите 85% са работници мигранти, предимно от Индия, Непал и Филипините. Висококвалифицираните работници от Европа и Америка представляват около 10%.

Над 8% от богатството на страната се инвестира в образователни проекти – идеята е на шейха Моза, съпругата на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани и майка на сегашния емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Страната е и една от най-добре представящите се по отношение на защитата на правата на човека в региона. Жените тук имат право да гласуват и могат да кандидатстват за високи държавни длъжности.

Катар е толкова богат, че местните жители имат гарантирани доходи от момента на раждането си и практически не се нуждаят от работа. Само местните жители обаче могат да работят в държавните институции и полицията.

тук няма хълмове или планини в Катар. Средната надморска височина на този ниско разположен полуостров е само 28 m. Само Малдивите са разположени на по-ниска надморска височина. В Катар също няма гори, като Гренландия, Сан Марино и Оман са единствените три държави, в които това е така, според данните на Световната банка.

Туристите в Катар трябва да знаят, че в страната има само един магазин, в който се продава алкохол, но ако искате да го купите, ви е необходимо специално разрешение. Всички хотели, нощни клубове, дискотеки и барове обаче предлагат всякакви алкохолни напитки.

През август миналата година Катар бракува входни визи за гражданите на 80 държави, включително България.

Все още се чудите дали да посетите – не се колебайте, опаковайте! Перлата на Персийския залив е безкраен източник на незабравими преживявания за всеки посетител.

Възможностите за работа в Катар ще бъдат налични скоро.

Post tags