6 глупави грешки при качването на CV в онлайн платформи за работа

6 глупави грешки при качването на CV в онлайн платформи за работа

Един единствен момент на невнимание в описването на професионалните ви качество може да провали всичко.

Мъж или жена?

Най-малко 5 от 100 мъже на ръководни позиции погрешно отбелязват пола си като женски, когато качват CV-то си в платформи за работа. Не, те не се смятат за жени – просто в повечето платформи полът по подразбиране е „женски“ и мъжете кандидати не обръщат внимание на този дребен детайл. Това не е кой знае каква драма, но заради тази грешка потенциалният ви бъдещ работодател може да си помисли, че сте небрежни.

Съвет: Попълнете и качете автобиографията си сутринта или в някой от почивните си дни. Не го правете след работа, когато обикновено сте уморени и е възможно да направите някоя глупава грешка от недоглеждане. Проверете внимателно всички детайли – направете го поне два пъти. Още по-добре – помолете някой свой приятел или роднина да погледне автобиографията ви.

Не сте сигурни откъде да започнете с писането на CV-то си? Вижте статията ни CV 2021: Как да продадеш уменията си в епохата на „новото нормално“?

Кой е написал това CV?

Най-малко 5 от 100 жени на ръководни позиции не посочват фамилното си име в CV-то си или пък използват фалшиво такова. Причината е, че не искат колегите им да разберат, че имат намерение да сменят работата си. Мъжете в подобна позиция пък обикновено крият името на компанията, в която работят в момента. Подобни експерименти са малко смехотворни и нелепи, тъй като шефът ви със сигурност може да ви познае по други части от автобиографията ви.

Съвет: Просто се погрижете адекватно за настройките си за поверителност – направете CV-то си видимо само за компаниите, които ви интересуват. Или чрез линк с ограничен достъп. Третият и най-сигурен вариант е да кандидатствате за обяви директно.

Неакутална снимка

Знаете ли, че почти половината кандидати за работа (мъже и жени) използват в CV-тата си снимки, направени преди най-малко 10 години? Това е нож с две остриета, защото срещата очи-в-очи при интервюто на живо, на което се надявате, може да се окаже доста смущаващо преживяване.

Съвет: Когато започвате да си търсите нова работа, си направете нова снимка. Гледайте облеклото и стилът ви да е спортно-елегантен.

Странен имейл адрес

Сигурно всички знаят това, но сме длъжни да го повторим – имейл като malkokote@ или sexmashina@ биха изглеждали меко казано странно, ако кандидатствате за ръководна позиция – а и не само.

Съвет: Създайте си имейл с първото име и фамилията си, например: ivanivanov@ или petyamarinova@. Така ще изглеждате много по-солидно и сериозно. Не забравяйте и да въведете имената си, когато настройвате имейла си.

Линкове към неподходящи профили в социалните мрежи

Да добавите линк към профила си в LinkedIn е абсолютно адекватно и полезно. Рекрутърите и HR експертите с радост биха ви добавили към контактите си и, дори и да не ви поканят на интервю веднага, могат да се свържат с вас, ако в бъдеще се появи подходяща за вас позиция. Но да добавите линк към страницата си във Фейсбук, пълна с мемета или снимки на полуголи девойки едва ли е най-добрата идея на света.

Съвет: Преди да започнете да си търсите нова работа, прегледайте внимателно всичките си профили в социалните мрежи. Много HR експерти отделят доста време в проучване на кандидатите, преди да ги поканят на интервю.

Социалните медии са много важен инструмент – както за търсещите работа, така и за рекрутърите. Ето и нашият списък със съвети как да създадеш перфектния си профил!

Различни версии на CV-то на една и съща платформа

Много кандидати за работа публикуват по три-четири версии на автобиографията си на един и същи сайт с надеждата, че това ще подобри шансовете им в търсачките и в намирането на работа. Това обаче обикновено има точно обратният ефект, тъй като може да създаде впечатление, че всъщност не знаете какво точно търсите.

Съвет: Направете само една версия на автобиографията си публична (или две, ако имате и CV на английски език). Достъпът до останалите версии на автобиографията ви трябва да е ограничен само до избрани работодатели.

Ако избягвате тези грешки в качването на CV-то си на платформи за работа, усилията ви със сигурност ще бъдат възнаградени. Отделете нужното време да проверите внимателно всички важни подробности в автобиографията си – не бъдете небрежни, тъй като това може да ви струва скъпо.

Надяваме се, че никога не сте правили и никога няма да допуснете грешките в този списък. Ако все пак се нуждаете от съвет как да изградите успешна кариера, свържете сес един от нашите страхотни HR експерти!

Споделете:
icon top