Топ 6 признака, че имате СТРАХОТЕН шеф

Топ 6 признака, че имате СТРАХОТЕН шеф

Независимо от сферата, в която работите, непрекъснатият напредък в кариерата е изключително важен. Без него, работата може да стане скучна и рутинна и има опасност постепенно да започнете да изоставате от най-новите тенденции в избраната област на развитие. Нали не искате да загубите конкурентното си предимство на пазара на труда, ако решите да си смените работата?

Естествено, кариерният ви растеж зависи основно от вас самите. Трябва да сте абсолютно наясно с дългосрочните си цели, да имате план за развитие и да подобрявате уменията си, за да успеете да постигнете този напредък. Но нещата се случват много по-лесно и ефективно, ако шефът ви подкрепя вашият стремеж към израстване. Ето и няколко признака, че имате шеф, който цени и мисли за кариерното развитие на служителите си.

Поддържа редовна комуникация

Ако на шефът ви му пука за вашето кариерно израстване, той ще създаде открита среда, където да можете спокойно да изразявате мислите си. Например, ще обсъждате свободно професионалното си развитие и възможностите в рамките на компанията. Шефът ви може да сподели своето виждане за вашите силни и слаби страни и да ви даде ценни препоръки.

Тази открита и редовна комуникация позволява и на двете страни да намират най-доброто решение на всяка ситуация; решение, което носи ползи и на двете страни.

Насърчава амбициите ви

Дава ли ви шефът ви възможност да поемате по-голяма отговорност? Или да излизате извън рамките на стандартните си задължения?

Например, ако целта ви е да станете добър мениджър, шефът ви може да ви помоли да обучите новите членове на екипа. Възможно е да ви преместят временно в други отдели на компанията, за да ги опознаете и да видите как работят те. Способността за интегриране на нови служители е изключително важно умение при управлението на хора.

Запознава ви с правилните хора

Една от най-важните черти на добрия шеф е способността му да създава възможности за нетуркинг за служителите. Чрез своята репутация и авторитет, те могат да ви свържат с хора, които да подпомогнат растежа ви и изкачването ви в кариерната стълбица. Началникът ви може да ви запознае с тези хора лични, като представи силните ви страни, или пък да ви даде възможност да се представите сами.

Поддържа непрекъснатото ви обучение и самоусъвършенстване

Само вие знаете какви инструменти са ви необходими, за да постигнете кариерните си цели. Ако един от тези инструменти е обучението, не забравяйте да споделите това с шефа си. Може би ще седнете заедно и ще изберете най-добрите курсове и ментори.

Не забравяйте, че курсовете за обучение могат да изискват от компанията ви да инвестира пари и време. Понякога има обстоятелства, които са извън контрола и правомощията на прекия ви ръководител. Ако е така, той вероятно ще ви обясни ситуацията открито и ще ви предложи алтернативи извън компанията.

Уважава ви

Ако правите нещо добре, мениджърът ви ще го признае публично и ще ви похвали. Да знаеш, че можеш да разчиташ на подкрепа и че заслугите ти ще бъдат отчетени е важен мотивационен фактор, който подобрява продуктивността и ефективното сътрудничество на работното място.

Приема радушно възможности за повишение

Ако в рамките на екипа ви възникне нова възможност за повишение, шефът ви може да ви я предложи или да подкрепи желанието ви да напреднете в кариерата. Ами ако тази идеална възможност е в друг отдел? Добрият шеф ще ви помогне и ще даде рамо на плановете ви да продължите напред и нагоре.

Какво означава това?

Ако шефът ви отговаря на описаните по-горе признаци, поздравления! Имате страхотен началник, който цени работата ви и инвестира ресурсите си във вашето развитие. Задълбочете сътрудничеството си, общувайте и споделяйте с него плановете си за своето краткосрочно и по-дългосрочно професионално бъдеще.

Ако мениджърът ви не се вписва в описанието, опитайте се да поговорите с него. Може би, ако споделите визията и кариерните си планове, като подчертаете постиженията си в компанията, ще можете да намерите решение в крайна сметка да постигнете целите си.

Ако шефът ви не ви подкрепя, то вероятно е време да продължите нататък и да намерите човек, който ще ви подкрепя по този вълнуващ път.

Мислите, че имате нужните качества да водите хората и да ги направлявате по техния път към успеха? Следете нашите ОБЯВИ ЗА РАБОТА, за да намерите разнообразие от невероятни възможности за ръководни позиции!

Споделете:
icon top