Един от най-добрите начини да приковете вниманието на евентуалния си бъдещ работодател е да му изпратите видео CV. Видеото е отлично допълнение към традиционната текстова автобиография и може да ви помогне да блеснете сред останалите кандидати и в крайна сметка да получите мечтаната работа. В тази статия ще откриете полезни съвети как да заснемете видео CV, което ще разкрие истинската ви личност и качества пред потенциалните работодатели.

Какво представлява видео CV-то и кой има нужда от него?

Видео CV-то е кратък разказ за вашия опит и умения, заснет с камера. В клипа кандидатът обяснява защо даден работодател си струва да го назначи и какви ползи може да донесе той на компанията. Обикновено видео CV-тата се изпращат заедно с конвенционалните текстови автобиографии, за да помогнат на кандидатите да се откроят сред тълпата и в крайна сметка да бъдат поканени на интервю.

В миналото, видео презентации се изискваха единствено за публични позиции ТВ водещи, журналисти, мениджъри. Работодателите оценяваха способността на кандидатите да се изявяват публично и да задържат вниманието на аудиторията. С времето т. нар. меки умения започнаха да играят все по-важна роля при подбора на кандидати и за други позиции. Оценката им на базата на традиционно CV е доста трудна задача, докато видеото дава идеална представа за гъвкавите умения на даден кандидат.

Видео CV-то е и един по-креативен начин да представите своите умения и опит. Само си представете: в офиса седи HR, на който му се налага да преглежда стотици CV-та дневно, в които чете едно и също опит, образование, умения и т.н. Свят да ти се завие. Изведнъж обаче, се появявате вие с вашето видео като глътка свеж въздух в скучната рутина. Рекрутърът със сигурност ще ви запомни както и фактът, че сте освежили деня му.

Едно добро видео CV определено може да увеличи шансовете ви да получите мечтаната работа и да бъдете забелязани. Ако искате да го направите както трябва, обаче, трябва да се подготвите добре и да изпипате всички дребни детайли внимателно.

Добро видео CV

Колкото и прост да изглежда този формат, не всички се справят с него достатъчно добре. Има няколко важни правила, които трябва да спазите, за да създадете добро видео CV. Събрахме списък с най-добрите съвети от блогъри, редактори и рекрутъри за това как да говорите, какви дрехи да облечете и как да се държите пред камерата. Следвайте ги и успехът ще е на ваша страна!

Бъдете кратки

В най-добрия случай, видеото трябва да е с дължина 1-2 минути. Ако не можете да се вместите в това време, гледайте поне да не е по-дълго от 5 минути. Обикновено HR-ите са заети хора и едва ли ще имат много време за вас. Уважавайте този факт, както и репутацията си минута-два са повече от достатъчни, за да изразите основните си идеи, без да ставате скучни.

Напишете си сценарий

Не импровизирайте. Информацията, която споделяте във видео CV-то си, трябва да е добре обмислена и идеално структурирана, така че задължително трябва да си напишете текста предварително.

Най-добре е да разделите презентацията си на три части. Започнете с увода кой сте и за каква позиция кандидатствате. След това разкажете как можете да допринесете за компанията. Накрая, благодарете за вниманието и оставете данни за контакт.

Грабнете вниманието и се фокусирайте върху важните неща

Представете си, че сте режисьор и помислете какво би накарало бъдещия ви работодател да ви забележи и да ви запомни през първите 30 секунди от видеото. Това не означава, че през останалите минути до края му може да си позволите да сте скучни или да говорите празни приказки.

Помнете, видео резюмето на е стандартно CV. Искате да спечелите конкретна работа, така че се опитайте да се изразявате ясно и точно и да се фокусирате единствено върху елементите, които са важни за конкретната позиция.

Докато пишете сценария, помислете каква информация би накарал даден рекрутър да избере точно вас сред стотици други кандидати. Може да са вашите постижения на предишното работно място успешни проекти, специфични умения, амбиции за бъдещо развитие и усъвършенстване. Важното е да сте честни.

Изберете правилното облекло и интериор

Без тениски и крещящ интериор! Външният ви вид трябва да съответства на компанията и позицията, за която кандидатствате. Спортно-елегантният стил е безопасен избор, освен ако не кандидатствате за барабанист в рок банда. При всички положения, гледайте да се чувствате удобно в дрехите си. И не забравяйте без блестящи и прозрачни аксесоари изглеждат ужасно на камера!

Интериорът трябва да е дискретен и да не разсейва зрителя от най-важното нещо вас и онова, което казвате. Най-добре е да използвате офис стол и стена с неутрален цвят.

Изпипайте техническите детайли.

Забравете за снимките с iPhone 5. Качеството на картината трябва да е най-малко 720p. Уверете се, че звукът е ясен и достатъчно силен. Гледайте видеото да е възможно най-професионално заснето. Светлината е изключително важна уверете се, че е достатъчно добра. Сложете камерата на статив, за да не трепти образът. Ако не можете да се справите с монтажа потърсете помощ от експерт.

Инструкции: как да си направите видео CV

Е, време е за практическата част.

1. Започнете със сценария напишете си текста

Няма смисъл да търсите най-добрата камера и да се захващате с техническите детайли, ако нямате нужното съдържание в него е целият смисъл.

2. Подсигурете техниката

Когато сте готови с текста, можете да извадите камерата и останалата техника ако нямате всичко необходимо, поискайте назаем от приятелите си!

3. Изберете най-доброто място за снимките

Уверете се, че разполагате с правилния фон и добра светлина.

4. Погрижете се за външния си вид дрехи, прическа, грим?

Научете текста наизуст, нагласете си и репетирайте, за да изгладите възможните проблеми: време, гладкост, котка или куче в кадъра и т.н. Упражнявайте се, докато всичко не се получи идеално.

Готово! Сега вече можете да изпратите своето видео CV!

Бонус съвет:

  • Потърсете видеа на други кандидати за работа в интернет.
  • Вижте какво ви харесва във всяко видео, но не го копирайте.
  • Бъдете себе си честността и непринудеността винаги се ценят.

Заключение

Видео CV-то е страхотен допълнителен инструмент, чрез който можете да презентирате своите умения и опит, когато си търсите нова работа. То обаче не е билет, който ви гарантира 100% успех. И все пак, едно добро видео със сигурност ще ви помогне да се откроите от тълпата и е отлично допълнение към стандартното CV. Текстовите автобиографии помагат на работодателите да разберат повече за професионалния ви опит. Видео CV-тата, от друга страна, ви разкриват като човек и помагат на рекрутърите да разберат реално колко добре умеете да общувате и какъв е творческият ви потенциал.

Post tags