Амстердам – градът на културата в страната на лалетата

Амстердам – градът на културата в страната на лалетата

Амстердам е столица на страната на лалетата, с население от 825 500 жители, приютявайки над сто националности. Той е безспорно един от европейските градове с изключително красива и богата история. Името произлиза от „Амстел Дам“ или „Амстелски язовир“, какъвто е изграден на река Амстел през 13 в.

Наскоро града оглави класацията на Nestpick за най-добрите градове за живот, що се отнася до младите по света. В нея са изследвани фактори като разходи за живот, достъпност до обществения транспорт, възможностите за наемане на работа, скоростта на интернет връзката, равнопоставеността между половете, достъпността на бирата и броя на магазините на Apple на глава от населението.

Амстердам често е наричан и Европейската Венеция, т.к. там има разположени над хиляда и двеста моста – повече от тези във Венеция. Градът е известен със своя богат културен живот и множество артистични събития и галерии над града. Амстердам е град-музей в прекия и преносния смисъл. В града има повече музеи на квадратен метър, отколкото където и да било по света. Посещението там не трябва да мине без разходка около вятърните мелници, националния музей и музея на лалетата, къщата на Ане Франк, каналите, площада Дам и още много други.

Най-популярния транспорт в града е придвижването с велосипед, като има над 1 млн велосипеда или една трета повече, отколкото са хората. Самите велоалеи са по-широки от пешеходните.

Докато обикаляте из града, със сигурност ще забележите жилищата-лодки, които са така характерни за Амстердам. Лодките са превърнати в пълноценни домове, снабдени с ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой, поставянето на нови е забранено.

Не пропускайте възможността да посетите и да поработите в Холандската столица! Вижте нашите актуални обяви за работа!

Споделете:
icon top