Kак да започнеш работа като IT без НИКАКЪВ опит в тази супермодерна индустрия?

Kак да започнеш работа като IT без НИКАКЪВ опит в тази супермодерна индустрия?

Да си намериш работа в ИТ сферата е мечта на много кандидати. Причините са много – високи заплати, динамични проекти и дори евентуална възможност да се преместиш да работиш във всяка точка на света. Добрата новина е, че всъщност можеш да започнеш работа като IT, дори и да нямаш образование или опит в тази област.

КАК ДА ВЛЕЗЕШ В IT ИНДУСТРИЯТА?

За хора без технически бакграунд

IT индустрията се нуждае от всякакви експерти – не само от дивелопъри или тестъри. Всяка фирма има позиции, които не са свързани със специализирани технически знания и умения – например финанси, право, администрация (HR специалисти, офис мениджъри, секретарки), маркетингови експерти (анализатори, ПР-и, контент мениджъри, SMM и т.н.)

Така че, ако си адвокат, журналист, специалист по маркетинг, икономист или пък счетоводител, може да кандидатстваш за подобни позиции в IT компании. В този случай всякакъв предишен опит би бил полезен и би показал твоето ниво на компетентност.

Можеш да кандидатстваш и за мениджър продажби или в сферата на обслужването на клиенти. В първия случай, работата ти ще е да продаваш продукти и да обясняваш на клиентите какво ще спечелят, ако купят въпросните продукти или услуги, да преговаряш и да постигаш взаимноизгодни споразумения.

Ако пък си се насочил към позиция в сферата на клиентската поддръжка, е достатъчно да имаш добър английски, отлични умения да общуваш и способност да правиш по няколко неща едновременно, тъй като постоянно ще комуникираш с клиентите и техническите служители на компанията. Почти всички фирми предлагат безплатно встъпително обучение за служителите, които се занимават с обслужването на клиентите. Ето защо, имаш всички шансове да бъдеш назначен на подобна позиция, дори и да нямаш никакъв предишен опит.

Друг добър вариант за начинаещи е графичният дизайн. Понякога за тази работи дори не е нужно да имаш висше образование – ако си роден талант, знаеш как се работи с Adobe Photoshop и Adobe Illustrator и имаш базови познания за композицията, имаш много добри шансове.

За хора с технически бакграунд

Когато става въпрос за технически позиции, има фирми на драго сърце биха назначили служители с минимален опит в IT сферата. Най-ниската бариера е за front-end дивелопърите и QA експертите.

Можеш да усвоиш основните неща чрез различни курсове (дори и да нямаш техническо образование или опит) и постепенно да надграждаш своите знания и умения в процеса на работа. Ако искаш, може да се задълбочиш и да подобриш квалификациите, докато градиш кариера в компанията.

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ВЪЗРАСТТА?

В IT индустрията все още преобладават младите хора, въпреки че вече има и дивелопъри, които са на възраст 40+.

Ако искаш да се присъединиш към IT компания, без да имаш нужния опит, трябва да знаеш, че рикрутърите обикновено предпочитат млади кандидати – току що завършили или студенти последна година. Защо? Обикновено младите имат по-жив ум и могат бързо да усвояват нови знания и умения. А най-важното е – те учат бързо всичко, което трябва да знаят, за да свършат успешно своята част от даден проект.

Освен това IT фирмите ценят културата на откритост и работата в екип, а за младите обикновено е по-лесно да се адаптират към нови обстоятелства и да се сприятеляват. Ето защо, възрастта често е фактор, въпреки официалните твърдения на рикрутърите, че при подбора няма никаква дискриминация.

Ако си в 30-те и си решил да сменяш професията, със сигурност няма да е лесно. Всяка IT компания с радост би наела опитен програмист на Middle+ или Senior позиция. Но неписаното правило е: джуниър позициите са за хора, които тепърва правят първи крачки в кариерата си.

КАК ДА НАПИШЕШ CV-ТО СИ: СЪВЕТИ ЗА КАНДИДАТИТЕ

Ако си решил да направиш остър завой в кариерата, не се опитвай да криеш предишния си опит, дори и той да няма нищо общо с IT. Ако в CV-то ти внезапно се появят „дупки“ (периоди, в които изобщо не си работил), рекрутърите ще се запитат какво ли си правил през цялото това време.

Ако имаш някакъв опит, винаги е добре да го споменеш. Може да откроиш уменията и знанията, които си придобил, и да опишеш как те биха подпомогнали евентуалната ти бъдещ кариера в IT сферата. Може би, на предишната си работа, се е налагало да водиш преговори, да решаваш конфликтни ситуации, да планираш и да управляваш хора? Това със сигурност си струва да бъде споменато в твоето CV!

В секцията с твърди умения, гледай да включваш единствено умения, които наистина имаш. Например, ако в CV-то ти пише, че умееш да ползваш MySQL, а после на интервюто се окаже, че просто си чувал какво е това, рекрутърът със сигурност няма да остане доволен. Вероятно ще си помисли, че или се опитваш да заблудиш бъдещия си работодател, или пък изобщо нямаш идея на какво ниво са знанията ти. И двата варианта не са за предпочитане.

Не пропускай и секцията с меките умения. Понякога кандидатите я запълват с общи приказки или просто се хвалят. Това не е добра идея. Ако искаш да пресееш меките умения, които притежаваш и които си струва да бъдат споменати в CV-то, помисли за целите на новото си работно място. Например, ако искаш да напреднеш в кариерата, не пиши, че не обичаш конфликтите, защото, ако бъдеш повишен, със сигурност ще бъдеш „забелязан“. Когато отстояваш позицията си и предлагаш нови идеи и решения, винаги се намира някой негативно настроен колега. Най-добре е да напишеш, че си добър във воденето на преговори и постигането на съгласие и можеш да вземаш балансирани решения.

Друг отблъскващ елемент е свързан с описването на комуникационните умение – всички пишат, че са „комуникативни“. На рекрутърите им е писнало до такава степен от това твърдение, че просто не му обръщат никакво внимание. По-добре кажи дали си интроверт или екстроверт – със сигурност ще забележат това.

ИНТЕРВЮТО: КАК ДА СЕ ПОДГОТВИШ И КАКВО ДА НЕ ПРАВИШ

Съвет 1: Не се прави на такъв, какъвто всъщност не си. Комуникирай, както би го правил в ежедневието. IT секторът е неформален свят. Помисли какви въпроси е възможно да ти зададат: какво търсиш, кога ще си готов да започнеш новата работа, какви са целите ти, какви са очакванията ти относно заплащането и т.н. Ако не знаеш отговорите, рекрутърите могат да си помислят, че или си неуверен, или пък се опитваш да скриеш нещо.

Съвет 2: Кандидатите, които се местят в IT сектора от друга индустрия, често очакват да имат по-висока заплата, но нямат никаква идея колко пари да си поискат. Ако и твоят случай е такъв, е добре да направиш малко предварително проучване, за да разбереш каква е средната заплата за конкретната позиция, която те интересува, и да решиш колко всъщност струват твоите услуги. Тази информация може да се намери в интернет (в групи в социалните медии или пък форуми на IT специалисти). Важно е да имаш адекватни очаквания. Ако даден кандидат е висококвалифициран, но има твърде ниски очаквания, рекрутърът може да се усъмни, че нещо не е наред (кандидатът или надценява уменията си, или пък се подценява).

Съвет 3: И накрая, но не и на последно място – няколко думи за външния вид. Може и да звучи като нещо очевидно, но понякога има кандидати, които се явяват на интервюта в изключително небрежно облекло или пък издокарани така, сякаш са тръгнали на бал. И в двата случая това е рецепта за провал. Въпреки че програмистите не ходят на работа, облечени с костюм и вратовръзка, със сигурност не се появяват и по бански. Ако някой е накипрен, все едно отива на официална вечеря в ресторанта, в IT сектора няма да го погледнат с добро око. Строгите бизнес костюми също не са за препоръчване: всички знаем, че програмистите не си падат по тях. За първото си посещение в офиса на компанията, която може да се окаже твоят бъдещ работодател, е най-добре да избереш небрежно-елегантен стил – риза, чифт модерни панталони или дънки. Така ще се чувстваш уверен в себе си и ще направиш доброто впечатление, на което със сигурност се надяваш.

ИЗВОД

Каквато и да е мечтаната ти кариера, не бива да забравяш – IT е гъвкава индустрия, където можеш да израснеш от продаващ до проджект мениджър и дори програмист. А ако в даден момент започне да ти липсва общуването с хората (да, IT-тата не са най-общителните хора на планетата), не се тревожи – лесно можеш да се насочиш към продажбите, защото добрият сейлс в IT задължително има и доза технически познания и умения.

А ако все пак имаш нужда от помощ да направиш първите си стъпки в процъфтяващата IT индустрия, нашият екип от страхотни експерти винаги е на линия да ти помогне – не се стеснявай и се свържи с нас за още полезни съвети и насоки!

Споделете:
icon top