Топ 5 професии за киберсигурност през 2021 г

Топ 5 професии за киберсигурност през 2021 г

Киберсигурността е една от най-търсените и най-добре платени професии в днешния свят. Експерти от индустрията прогнозират, че за специалистите в тази сфера през 2021 г. ще има нулева безработица. Те са силно търсени на пазара на труда на фона на растящия брой кибер престъпления и хакерски атаки.

Според статистиката само през 2019 г. киберпрестъпленията са нанесли щети на стойност $2 трилиона. Списание Forbes прогнозира, че през 2021 г. тази сума ще се утрои до $6 трилиона. Ето На този фон едва ли някой ще се изненада, че специалистите по киберсигурност са едни от най-високоплатените ИТ инженери.

Ето защо решихме да направим списък на топ професиите в сферата на киберсигурността за 2021 г., на които си струва да обърнете внимание, ако обмисляте кариера в тази индустрия.

Преди да представим списъка, обаче, е добре да отбележим, че експертите по киберсигурност могат да бъдат разделение на три основни категории:

Хакери с бели шапки (white hat) – тези, които работят законни, за да осигурят защитата на данните на дадена компания. Те откриват уязвимости и помагат да бъдат избегнати.

Хакери със сиви шапки (grey hat) – те атакуват сайтове без зловредни намерения и цели. Не търсят печалба и не искат да причинят вреда.

Хакери с черни шапки (black hat) – хакери, които вредят, като проникват незаконно в системи, мрежи и устройства с цел печалба, включително по поръчка от „клиенти“.

В тази статия ще се фокусираме единствено върху зоната на „белите шапки“. Ето и нашият списък на най-търсените професии в сферата на киберсигурността за 2021 година.

Anti-Fraud Analyst

Този вид анализатори обикновено работят в банковата сфера или във финтех компании. Те отговарят за сигурността на онлайн транзакциите, които правят физически лица, например в „онлайн банка“. Те настройват и следят лимитите за транзакциите от дадена банкова карта, максималната сума на еднократните покупки или на един купувач, броя на картите, които ползва даден потребител в рамките на даден период и т.н. Те поддържат и анализират историята на транзакциите, за да изобличат евентуални подозрителни операции.

Reverse Engineering Expert

Експертите в т.нар. обратно инженерство правят детайлни анализи на кода, за да открият евентуални уязвимости на софтуера по отношение на кибер атаки. Тези специалисти трябва да познават основните принципи на програмирането, да владеят компютърни езици (поне C++, ASM, Python), видовете уязвимости OWASP Top 10, SANS Top-25 и др. След като анализират кода и открият възможните заплахи, те дават препоръки как да бъде защитена системата.

Information Assurance Software Developer

Тези специалисти съчетават знанията и уменията на програмист с тези на експертите по защита на информация. Те трябва да владеят езици като CI/CD, AWS или MS Azure, да имат познания в областта на софтуерния фреймурк, антивирусните софтуерни програми и DLP системи. Те разработват вътрешни системи за инфорамционна сигурност и проследяване на кибератаки.

Cybersecurity Forensic Analyst

Повечето такива анализатори работят на свободна практика. Те се наемат в конкретни случаи и задачата им е да разследват дадено компютърно или финансово престъпление: хакерски атаки срещу сървъри, десктопи и др. Търсят следи от нападението, съставят възможни сценарии за извършването му, сглобяват хронологията, откриват видовете нарушения, които са направени и т.н. Събират доказателства с цел да изобличат хакерската група, която стои зад атаката. Те владеят компютърни езици, могат да използват инструменти за защита и знаят какви техники използват хакерите, за да заобикалят защитите.

Penetration Testers

Тези експерти тестват системата и проверяват до каква степен е защитена информацията на дадена компания. Те откриват слабите места и подобряват защитата на данните. Проучват интегритета на ИТ системите. Обикновено работят в големи ИТ и финансови компании, които поддържат огромни масиви от данни. Трябва да имат задълбочени познания в областта на OS Window/Linux, мрежи и уязвимости.

Като се има предвид как се развива пазарът, търсенето на експерти по киберсигурност, а и заплащането в индустрията със сигурност ще продължат да вървят нагоре. Така че ако искате да се възползвате от тази тенденция, следете Свободните работни места на сайта ни, за да се в час с най-новите възможности в сектора!

И не забравяйте, че винаги сме на ваше разположение за безплатна професионална консултация – готови сме да ви помогнем да откриете пътя към звездната си кариера! Успех!

Споделете:
icon top