Топ 10 на най-добре платените ИТ професии за 2021

Топ 10 на най-добре платените ИТ професии за 2021

ИТ индустрията е най-бързо развиващият се сектор на икономиката в глобален мащаб. Обикновено експертите в тази сфера получават по-високи от средните заплати във всички държави по света. Освен това, за една и съща позиция в ИТ компания и в компания, която се занимава с друг бизнес, в първата заплатата обикновено е до два пъти по-висока. При опитните специалисти със специфични умения, разликата в заплащането в сравнение с други бизнес сектори достига от 5 до 10 пъти.

Както във всяка индустрия обаче и в ИТ сферата има възходи и падения. Някои дейности в дигиталния свят съществуват от над 20 години и вече има достатъчно специалисти, които да задоволят търсенето на пазара на труда. Други обаче са сравнително нови и експертите в тях са високо ценени в буквален и преносен смисъл. И заплатите им често са впечатляващи. Ето и нашият списък с най-добре платените ИТ професии за 2021 година.

DevOps Engineer

DevOps е сравнително нова методология за разработка на софтуер, насочена към осигуряването на взаимодействие между специалистите по разработка на софтуер и колегите им от ИТ отделите. DevOps инженерите са посредниците между разработката и внедряването тяхната задача е да се грижат максимално ефективната разработка и реализиране на актуализациите.

Cyber Security Specialist

Престъпността в дигиталния свят непрекъснато расте паралелно с масовото навлизане на дигиталните технологии във всички сфери на живота и бизнеса: хакерски атаки на сайтове, кражба на данни и пари, нападения с цел откуп и какво ли още не. Експертът по киберсигурност се грижи тези неприятни ситуации да не се случват. Неговата работа е да внедрява и прилага различни технически инструменти, за да защитава, открива уязвимости и обучава персонала на фирмата да избягва действия, които биха могли да изложат на риск дигиталните и финансови активи на компанията.

Big Data Analyst

Според прогнози на IDC, до 2025 г. обемът на информацията в света ще се увеличи петкратно спрямо нивата от 2018 година. Това означава, че специалистите, които анализират данни, ще се търсят все повече.

Анализът на big data (големи масиви от данни) позволява на човечеството да прави научни открития в абсолютно всички сфери и подобрява ефективността на бизнеса, което на свой ред носи по-високи печалби и нови източници на доходи, както и по-високо ниво на обслужването на клиентите и производителността.

Python Developer

Python от години е сред Топ 5 на най-популярните езици за програмиране в света. Причината е, че този език се прилага в редица разнообразни сфери и се усвоява сравнително лесно. Python се използва за уеб разработки, създаване на софтуер, мобилни приложения и дори игри. Най-голямо приложение обаче той намира в автоматизирането на различни задачи в системната администрация, както и в научните изследвания и обработката на данни.

UX/UI Designer

UX/UI дизайнерът отговаря сайтовете и мобилните приложения да са лесни за употреба и приятни за окото. Добрият дизайн носи по-големи продажби и добавя стойност на продуктите и услугите на всяка компания. Ето защо добрият UX/UI дизайнер винаги е ценен актив за фирмата.

QA Tester

QA тестерите са натоварени със задачата да откриват грешки и бъгове в различни дигитални продукти и инструменти. Това е един от най-важните процеси в гарантирането на качеството на продуктите. Смята се, че тази позиция е един от най-лесните начини човек да влезе в ИТ индустрията. Джуниър тестърите не се занимават с програмиране тяхната работа е просто да тестват продуктите ръчно.

Software Developer

Разработчиците на софтуер обикновено са сред най-високо платените ИТ експерти. Някои езици и технологии са по-търсени от други и съответно са по-добре платени. Но при всички положения, каквато и да е конкретната специализация на даден експерт по разработка на софтуер, парите винаги са доста добри.

Mobile App Developer

Пазарът на мобилни приложения непрекъснато расте. След пет години броят на инсталиранията на мобилни приложения в световен мащаб ще се увеличи с 46%, а времето, което хората прекарват в използване на мобилни приложения, ще нарасне с 35%. Парите, които потребителите харчат чрез мобилни приложения пък, ще скочат двукратно. Според анализаторите тази възходяща тенденция ще се запази и през следващите 5 години. Ето защо търсенето на разработчици на мобилни приложения също ще остане високо.

Frontend Developer

Frontend дивелопърите създават интерефейса на софтуерните програми. Всичко, което виждате на екрана на устройствата, които използвате, е дело на тези специалисти. Работата им е да гарантират, че всички бутончета на сайта или приложението, с които работите, работят правилно.

Java Developer

Java е един от петте най-популярни езици за програмиране в света. Изпозлва се във всички области на програмирането, но е особено популярен за разработка на корпоративен софтуер и системи, игри и мобилни приложения.

Както виждате, възможностите за високи заплати, впечатляващи бонуси и щедри облаги в ИТ индустрията са в изобилие. Но има една уловка ако искате успешна кариера в една от най-платените ИТ професии за 2021 г., трябва да посветите много време и усилия, за да придобиете нужните знания и умения. И никога да не спирате да учите и да се усъвършенствате.

Споделете:
icon top