25 въпроса, които си струва да зададете по време на интервю за работа – и защо те са важни

25 въпроса, които си струва да зададете по време на интервю за работа – и защо те са важни

Когато започнем да се готвим за интервю за работа, повечето от нас обикновено се съсредоточават върху отговорите на въпросите, които ще им зададе евентуалният им бъдещ работодател. Доста често стоим пред огледалото и репетираме отговора на въпроса: „Бихте ли ни разказали повече за себе си?“, като пренебрегваме колко важна е обратната ситуация: какви въпроси трябва да зададем НИЕ на бъдещия си работодател, за да разберем евентуалните си задължения и за кого всъщност ще работим.

Интервюто не е просто възможност за рекрутъра да ви разпитва до болка, за да разбере какви са професионалните ви умения и лични качества. То е шанс и за вас самите да разберете дали това е точната работа, като получите отговори на редица важни въпроси, включително: какво трябва да знам за тази свободна позиция, за компанията и за отдела, където евентуално ще работя.

За да ви помогнем да се възползвате максимално от интервюто за работа, събрахме списък с някои важни въпроси, които си струва да зададете, след като чуете думите: „И така, имате ли някакви въпроси?“. Този списък ще ви помогне да сте максимално добре подготвени.

Въпроси за позицията и за работата:

Какви ще са основните ми задължения?

Първото нещо, което трябва да се опитате да разберете за бъдещата си работа, е какво ще правите всъщност и какви ще са отговорностите ви. В повечето случаи работодателят сам ще ви каже това, без да се налага да питате, но ако все пак у вас са останали някакви съмнения или пък не сте сигурни, че сте разбрали всичко правилно, най-добре е да попитате.

Какви ще са рутинните ми ежедневни/ежеседмични задачи?

Освен основните задължения, много позиции често включват изпълнението на рутинни задачи, като например покупка на канцеларски материали или поръчване на вода за офиса. Ако не искате да се изненадате, опитайте се да изясните по време на интервюто дали има такива задачи и, ако да, какви са те.

Нова позиция ли е това?

Много хора смятат, че да бъдат наети на чисто нова позиция е по-добър вариант, отколкото да заемат нечие място. Ако позицията е новосъздадена, имате шанс да изградите собствен план и структура на работа. Иначе, може да ви се наложи да следвате правилата, които вече са въведени, и да възприемете задълженията си такива, каквито са.

Кой ще е прекият ми ръководител?

Преди да приемете дадена оферта за работа, си струва да се запознаете със структурата и йерархията в компанията. Така ще знаете към кого да се обърнете, ако имате въпроси или нужда от помощ и съвет в бъдеще. Някои фирми имат много строги правила за отчетност, ето защо е добра идея да разберете къде е мястото ви още от самото начало.

Ще имам ли командировки и ще участвам ли в паралелни проекти?

В обявите за работа невинаги има информация за допълнителните дейности, свързани с дадена позиция. Възможно е командировките да са важен фактор, когато вземате решение дали да приемете дадена оферта за работа – за някои кандидати те не са опция поради семейни или други ангажименти. Същото важи и за участието в паралелни проекти в рамките на организацията.

Как оценявате успеха?

Докато при продажбите всичко е ясно, в по-голяма или в по-малка степен, това невинаги е така в други области, като например маркетинга. Фирмите имат собствени начини за оценка на ефективността на служителите си. Възможно е вие да сте съсредоточени върху един аспект на работата, а след това да се окаже, че мениджърът ви използва други критерии, за да реши доколко успешно се справяте. Ето защо е добре да сте запознати с тези критерии и да си зададете правилни критерии от самото начало.

Може ли да ми покажете примерен проект, по който ще работя?

Винаги е хубаво да се запознаете с подобни проекти, за да разберете какво ще се изисква и очаква от вас в бъдеще.

Какви са възможностите за повишение?

Ако възможностите за израстване в кариерата са важен елемент от бъдещите ви професионални планове, е най-добре да изясните това от самото начало. Иначе има опасност да загубите мотивация в бъдеще.

Какви са някои от предизвикателствата, с които би могъл да се сблъска служителят на тази позиция?

Както казват – винаги се надявай на най-доброто, но се готви за най-лошото. Ето защо, ако е възможно, трябва да се подготвите предварително за предизвикателствата, с които можете да се срещнете на работното място.

Въпроси за изпитателния срок:

Какви резултати очаквате от новия служител през изпитателния срок?

До известна степен този въпрос се припокрива с въпроса за оценката на успеха и ефективността, но той е по-конкретен. Трябва да знаете какво се очаква от вас в краткосрочен план и дали ще можете да отговорите на тези очаквания.

Какви са конкретните детайли на изпитателния срок?

Разберете колко продължава изпитателният срок, какво е заплащането през този период и какви задължения ще имате към компанията и тя към вас.

Въпроси за мотивацията:

Каква е заплатата и как се плаща?

Това е един от най-важните въпроси по време на интервюто. Доста често, размерът на заплатата е посочен в обявата за работа, но все пак е добре да изясните този въпрос в детайли.

Има ли пакет от социални придобивки и какво включва той?

В момента много компании предлагат различни пакети със социални придобивки за служителите си. Тези „бонуси“ могат да повлияят върху избора ви, когато решавате дали да приемете или да отхвърлите дадена оферта за работа.

Плащате ли за извънреден труд?

И има ли изобщо извънреден труд? Какъвто и да е случаят, ако дадена компания заплаща за извънредния труд, положен от служителите ѝ, това трябва да е посочено в трудовия ви договор.

Предлагате ли допълнителни обучения?

Някои фирми предлагат обучения, за които заплащат самите те, включително по чужди езици. Възможно е компанията ви да реши да плати част от сумата за вашата допълнителна професионална квалификация или висше образование.

Какви са качествата и уменията на идеалния кандидат за вас?

Този въпрос ще ви помогне да се сравните с човека, който търси работодателят и да разберете как се вписвате и доколко подходящ сте за конкретната позиция.

Въпроси за компанията:

Каква е структурата на вашата компания?

Възможно е тази информация да е налична на сайта на компанията. Но ако все пак имате някакви съмнения или въпроси, е най-добре да ги зададете навреме.

Какъв договор подписвате със служителя?

Трудов или граждански? Попитайте за условията и дали е необходимо да предоставите някакви допълнителни документи.

Изисквате ли да бъде подписан договор за конфиденциалност?

Някои компании, особено в ИТ сферата, изискват от персонала си да подписват т.нар. споразумения за конфиденциалност или неразкриване на информация.

Имате ли дрескод?

Въпреки че много фирми вече не вярват в дрескода и позволяват на служителите си да избират как да се обличат на работното място, е важно да разберете каква е политиката на компанията, в която кандидатствате, ако не искате да се почувствате неудобно още в първия си работен ден на новото място.

Какви са бъдещите планове за развитие на компанията ви?

Също както рекрутърите искат да разберат „как се виждате след 5/10 години“, така и ви трябва да сте наясно с целите на компанията, в която евентуално ще работите. Това ще ви помогне да разберете как те се вписват във вашите собствени цели и планове.

Общи въпроси:

Какъв е графикът за работа и може ли да се променя?

Това е един от основните въпроси, наред с темите за задълженията и възнаграждението. Доста често кандидати отхвърлят оферти за работа заради натоварен или неудобен график на работа.

Къде ще работя – в офис тип отворено пространство или в собствен кабинет?

Много служители трудно се адаптират към работата в отворени пространства. Ако не се чувствате комфортно, има голяма вероятност да не сте достатъчно продуктивни на работното място.

С какво оборудване и техника ще разполагам?

Осигурява ли компанията служебен лаптоп или трябва да използвам свое лично устройство за работа?

И накрая, но не на последно място:

Кога ще получа обратна връзка?

Ако не искате да си губите времето и нервите в чакане на отговор, който може да се окаже и отрицателен, е най-добре да попитате за срока за отговор.

Естествено, определено не препоръчваме да задавате всички тези въпроси в рамките на едно интервю. Със сигурност ще получите част от отговорите по време на срещата с рекрутъра, дори и без да питате. Просто гледайте след интервюто да сте намерили отговор на всеки един от тях. Така, можете да сте спокойни, че интервюто ви е минало успешно!

Пожелаваме ви успешни интервюта и страхотни оферти за работа!

Ако имате нужда от помощ по пътя към следващата си звездна позиция, свържете се с един от нашите страхотни HR експерти! Можете да разгледате всички свободни позиции тук.

Споделете:
icon top