CV 2021: Как да продадеш уменията си в епохата на „новото нормално“;?

CV 2021: Как да продадеш уменията си в епохата на „новото нормално“;?

Миналата година донесе огромни промени в начина, по който възприемаме живота, като разтърси икономиката и пазара на труда. Да работим „отдалечено“; от дома си стана нещо обичайно, а компаниите положиха гигантски усилия да оптимизират процесите си. За жалост, имаше и много хора, които загубиха работата си и започнаха да търсят по-ефективни начини да продадат уменията си. Как „апокалипсисът на коронавируса“; промени стратегията на търсещите работа по цял свят?

Има една тенденция, която важи за всички – независимо в каква индустрия сте се ориентирали и каква позиция търсите – в CV-то си през 2021 г. задължително трябва да покажете как сте се справили с новите предизвикателства и как сте изпълнявали необикновените задачи, възникнали заради пандемията. Ако подчертаете това, ще можете да се откроите в очите на бъдещия си работодател и да изтъкнете своите меки умения и проактивен подход.

И все пак, освен новите тенденции, в дневния ред на кандидатите за работа си остават и обичайните въпроси.

CV и/или LinkedIn?

И двете, но по различни тактически причини. Да, LinkedIn набира все по-голяма популярност и важност както сред рекрутърите, така и сред търсещите работа. Един добър профил в LinkedIn може сериозно да повиши шансовете ви да привлечете вниманието на HR експертите.

Тази социална медия е и страхотна платформа, където можете да прекосите границите на формалното, характерни за класическото CV, и да покаете не само професионалните, но и личните си качества. Видеа, блогове, проекти, в които сте участвали, ярки изображения, детайл – всичко, което може да работи в полза на имиджа ви, но не може да бъде поместено в CV-то, може да бъде добавено към профила ви.

Освен това, когато пускате CV, задължително трябва да го адаптирате към конкретната позиция, за която кандидатствате. При LinkedIn промените зависят от начина, по който се възприемате самите вие. Това е вашата страница и най-важно е тя да се харесва на първо място на вас самите.

Ето и някои съвети как да имате най-добрия профил в LinkedIn:

Използвайте актуална, професионално направена снимка;

  • Измислете представяне, което грабва вниманието и отговаря на вашите умения, амбиции и познания;
  • Подкрепете опита си с визуални примери – видеа, изображения PDF файлове и други мултимедийни материали;
  • Включете препоръки от други експерти;
  • Оптимизирайте профила си с помощта на ключови думи;
  • Споделяйте статии, постове, коментари за вашия сектор;
  • Участвайте активно в дискусии;
  • Променете настройките си, така че да е видно, че търсите работа („Looking for Job Opportunities“;);
  • Проверете дали хронологията и данните отговарят на информацията, посочена в CV-то, което изпращате на рекрутърите.

Ако направите всичко това, профилът ви в LinkedIn ще ви даде изобилие от възможности да развиете мрежата си и да се присъедините към различни професионални групи. И все пак, CV-то с остава най-важният инструмент, с чиято помощ можете успешно да продадете уменията си.

CV 2021: Как да преминете първоначалното сито

Като цяло, винаги трябва да внимавате какви думи използвате, но това е особено важно, когато става въпрос за CV-то ви. В наши дни „черната“; рутинна работа често се върши от компютри и сектора на професионалните човешки ресурси не е изключение. Особено ако сте кандидатствали през сайт за търсене на работа или страницата за кариери на дадена фирма. Първоначалният подбор се прави от компютър, а вашата задача е да приковете вниманието на този „железен“; мозък от самото начало. Тук има два ключови фактора: ключови думи и формат.

Правилните ключови думи

На пръв поглед, задачата с ключовите думи изглежда лесна – има ключова дума, има съвпадение. Колкото повече ключови думи имате в CV-то си, толкова по-добре. Макар че това не винаги е така, е добре да обърнете внимание на детайлите в обявата за работа: какви основни умения се изискват? Владеете ли конкретни програми или езици, които може да сте пропуснали да добавите в CV-то си? Може би работодателят търси точно определени лични качества, които имате, но не сте посочили? Всяко евентуално съвпадение трябва да бъде използвано по-възможно най-добрия начин.

Правилният формат

Вторият аспект е не по-малко важен. Ако CV-то ви е във формат, който не може да бъде разпознат, компютърът автоматично ще го отхвърли. Само .docx или .pdf. Би било жалко, ако пропуснете шанса да намерите работата на мечтите си заради толкова дребен детайл. Не забравяйте и за структурата и заглавията – те трябва да приковават вниманието, да са простички и къси.

Как да покажете опита си

Много неопитни кандидати за работа често чуват думите: „Вие сте страхотен кандидат, но нямате нужния опит, който търсим“;. Истината е, че всеки има някакъв опит, дори и той да не е пряко свързан с позицията, за която кандидатствате. Просто трябва да си изберете епизод от живота си, който показва ваши умения и способности, които може да са подходящи за конкретната свободна позиция.

„Паузата“; не е „край“;

Дупките в CV-то винаги са проблем, когато работите по него, особено на фона на вълната от уволнения заради коронавируса. Но не се тревожете – и не се опитвайте да ги криете на всяка цена. Точно обратното, можете да се опитате да превърнете този недостатък в предимство, като покажете как сте преодолели кризата и как сте се възползвали от нови възможности да подобрите личните си умения и да израстете професионално: преминали сте обучение, получили сте някакъв сертификат или сте участвали в благотворителни инициативи. Важното е да покажете, че сте използвали времето си пълноценно.

Личен характер

Професионалните умения и квалификации са важни, но да си добър и приятен човек винаги е било и си остава едно от най-важните неща. Колкото и дълго да сте работили от вкъщи, колкото и да напредват технологиите, комуникацията на живо винаги ще е незаменим елемент от живота ни. Така че, ако сте добър човек – отговорен, надежден, забавен – трябва да го покажете!

Според скорошно проучване на TopInterview и Resume Library, цели 70% от работодателите смятат личността на кандидата за един от трите най-важни приоритета при вземането на решение дали той да бъде нает. Изводът е ясен: CV-то ви трябва да включва подробна информация за комуникационните ви умения. Не се ограничавайте единствено с професионалните си постижения!

И накрая, но не и на последно място, съвременното CV не е просто кратък обзор на професионалния ви опит. То трябва да отговаря на два основни критерия:

Ефективност

Обърнете внимание на ключовите думи. Компютрите не спят и пътят ви към бюрото на рекрутъра минава през алгоритми. Една погрешна фраза може да ви струва работата на мечтите ви.

Индивидуалност

CV-то ви трябва да изразява уникалната ви личност и да ви открои сред останалите кандидати в очите на рекрутъра. Но не забравяйте да спазвате стандартния формат: позиция, отговорност, постижения.

И най-важното: не забравяйте, че CV-то ви трябва да покаже на вашия евентуален бъдещ работодател защо трябва да наеме точно вас.

Споделете:
icon top