Как да намериш първата си работа след университета? 6 съвета за хора без опит

Как да намериш първата си работа след университета? 6 съвета за хора без опит

Да си току що завършил и вече да имаш супер оферта за работа е мечтата на всеки млад абсолвент. Но какво да правиш, ако не си сред малцината щастливци, на които всичко им е наред?

Естествено, можеш да качиш CV-то си във всякакви платформи за търсене на работа и да чакаш някой да ти се обади. Но това не е единственият вариант. И със сигурност не е най-ефективният начин да намериш първата си работа след университета. Ето някои полезни съвети.

Настрой се позитивно

Да си намериш работа е важно, но спокойствието е далеч по-определящ фактор в живота. Ако се паникьосаш, има риск да приемеш първата оферта, която получиш, дори и тя да не е най-подходящата. А задачата ти е да избереш кариера, която ще ти носи удоволствие.

Важно е и да се настроиш позитивно и да пристъпиш с ентусиазъм към търсенето на най-подходящото място за твоите знания и умения. Помни – настройката ти прозира в CV-то и лесно може да бъде хваната от HR експерта или мениджъра, който те интервюира. Бъди самоуверен, дори и да нямаш никакъв професионален опит. Все пак, всеки е бил новобранец!

Прегледай профилите си в социалните мрежи

Вече за никого не е тайна, че HR-ите прекарват доста време в проучване на кандидатите за работа. Първото място, където ще се опитат да те открият, е в социалните медии. Така че, ако искаш да направиш добро първо впечатление, изтрий всички снимки, постове и коментари, които могат да те представят в негативна светлина. Обърни внимание на настройките за поверителност – скрий снимки от купони, от плажа или други видеа или изображения, които биха могли да те дискредитират в очите на бъдещия ти работодател. Направи това преди да изпратиш CV-то си.

Набави си препоръки

Ако още не си го направил, потърси преподавателите си от университета и ги помоли да ти дадат добри препоръки. Би било страхотно, ако документът е подписан от декана на катедрата или от някой от заместниците му. Не забравяй и да помолиш да ги подпечатат, за да изглеждат по-официално. Друга страхотна идея е да вземеш препоръки от неправителствени организации, студентски съвети или доброволчески организации, ако имаш подобен опит.

Разпитай наоколо

Винаги е добра идея да започнеш да си търсиш работа сред близките си контакти. Може би някой от приятелите ти, роднините или познатите търси млади специалисти? Изпрати им съобщение, че си търсиш работа. Сподели с тях какво искаш да правиш, каква кариера те привлича. Дори и хората в близкия ти кръг да нямат свободни работни места в момента, могат да те препоръчат на някой от техните познати. Този вариант никак не е за пренебрегване. Разпитай и колегите си от университета. Може би някой от тях е попаднал на подходяща свободна позиция или вече работи в компания, която търси още хора за екипа си.

Влез в сайтовете и страниците на компаниите в социалните мрежи

След като качиш CV-то си в някой от популярните сайтове за хора, търсещи работа, разгледай сайтовете на фирмите, за които би искал да работиш. Влез и в страниците им в социалните мрежи. Може да се пробваш и да отидеш до офиса им, макар че много в момента фирми имат ограничения заради пандемията от COVID. Въпреки това, можеш да оставиш копие от CV-то си на рецепцията, заедно с данните си за контакт. Твоята упоритост и решителност със сигурност няма да останат незабелязани и ще бъдат взети предвид, когато фирмата решава кого да наеме.

Подготви се за интервюто

Бъде подготвен. Проучи и внимателно разгледай всички изисквания на компанията, която е публикувала въпросната обява. Прочети въпроси, които често се задават на интервютата, както и съответните отговори. Запиши своите отговори и репетирай, преди да се явиш на интервюто. Когато те поканят на разговор, внимателно разгледай сайта на фирмата – нейната мисия, ценности, традиции, история, корпоративна култура и т.н. Поинтересувай се за последните новини, прес рилийзи и планове. Всяка допълнителна информация за бъдещата ти работа ще е полезна по време на интервюто.

Ето и списък с полезни неща, които да направиш преди първото си интервю за дадена позиция!

Да си намериш първата работа, когато нямаш опит и си току що излязъл от университета, може да е истинско предизвикателство. Но не се отчайвай – всеки ден е възможност да добиеш полезни умения за търсене и опит. Колкото и трудно да ти се струва, никога няма да имаш втори шанс да намериш първата работа в живота си. Наслади се на това преживяване и дръж нашите съвети под ръка!

А ако все пак имаш нужда от професионална помощ – защо не се свържеш с един от нашите страхотни HR експерти, с които стартът на кариерата е гладък, безпроблемен и приятен?

Споделете:
icon top