Как да се подготвиш за първия кръг на интервю за работа?

Как да се подготвиш за първия кръг на интервю за работа?

Нямам нужда от сериозна подготовка, а ако се подготвя през пръсти, няма смисъл. Тази мантра, съзнателно или не, се върти из главите на огромна армия от кандидати за работа, които се готвят за първия кръг от интервюто при даден работодател. След това обаче, когато чуят първия въпрос, изискващ конкретен отговор, самочувствието им изведнъж се изпарява.

Напоследък интервютата за работа стават все по-кратки, а списъкът с въпросите, които задават HR-ите все по-дълъг. Ако не се подготвите за първото интервю, не само ще загубите ценни часове на рекрутъра ще пропилеете и своето собствено време. Ако искате да имате продуктивна среща, трябва да се подготвите добре!

На първото интервю кандидатът опознава компанията, в която кандидатства. То е страхотна възможност да разберете повече за свободната позиция. Обикновено на този етап се срещате с някой от HR-отдела. Много рядко на тази фаза от подбора присъства представител на мениджмънта.

Какво представлява интервюто?

Преди да започнете да се подготвяте, трябва да разберете какво всъщност включва едно интервю. То определено не е повод да разкажете красивата история на живота си. Не е и сесия от въпроси и отговори, нито пък е приятелска раздумка. На първото интервю за работа трябва да поемете инициативата и активно да убедите работодателя, че сте най-добрата му опция.

Напишете си домашното

80% от успеха на интервюто за работа зависи от добрата подготовка. Не пропускайте да съберете и анализирате възможно най-много информация за евентуалния си бъдещ работодател, като използвате различни източници. Ако кандидатствате за работа в сектор, с който не сте запознати много добре, проучете го подробно.

Набавете възможно най-много детайли за предлаганата позиция: ежедневни дейности, задачи и проблеми, с които трябва да се справяте. Направете си списък с няколко примера от личния ви опит, които демонстрират полезни умения и знания.

Примери, базирани на опит

Когато давате примери, не забравяйте да ги представяте в конкретен контекст обяснете проблем, който сте решили; защо той е бил сложен и защо е бил важен за компанията ви; каква е била обстановката преди да се заемете с отстраняването на проблема.

Посочете конкретни действия как сте решили проблема, какви инструменти сте използвали.

Дефинирайте резултата резултатите, които изброявате, трябва да са конкретни и в идеалния случай да включват цифри. Важно е да обясните как те са помогнали на компанията и бизнеса като цяло.

Пари

На първия кръг на интервюто не бива да задавате въпроси за заплатата. На този етап компанията всъщност преценява до каква степен би могла да разчита на вас. Тя би ви дала парите, които искате, ако успеете да я убедите, че сте експерт, който си струва.

Какво проверяват рекрутърите?

Мотивация Защо избрахте нашата компания?

Това е един от най-често задаваните въпроси и в много случаи именно тук можете лесно да се провалите. Много кандидати дават прости отговори, като например: Искам тази работа, защото имам нужда от нов опит или защото компанията ви е добра. Рекрутърът обаче едва ли ще се впечатли от подобни общи отговори, каквито чуват десетки пъти всеки ден.

Какво е решението?

Обяснете какво точно ви харесва в компанията

Можете да разкажете как целите на компанията съвпадат със собствените ви ценности; какви продукти или услуги са ви особено интересни; и как сте впечатлени от представянето или наградите, спечелени от компанията наскоро.

Покажете, че работата ви е интересна

Когато чуе отговора ви, рекрутърът ще търси знаци, че вие не само ще се справите добре с работата, но и ще я харесвате. За да го впечатлите, покажете желанието и нетърпението си да започнете, като подкрепите своя ентусиазъм с конкретни пунктове от обявата за работа. Можете да споделите как позицията съвпада с професионалните ви цели.

Важно е да не забравяте, че HR-специалистът търси човек, който би могъл да помогне на компанията не само сега, но и в дългосрочен план човек, който е амбициозен и притежава нужния хъс и желание за самоусъвършенстване. Ето защо, когато отговаряте на този въпрос, обяснете, че искате да развивате уменията си и изброете конкретни елементи от позицията и компанията, които ще ви помогнат да постигнете това.

Компетенции

Компетенциите, които търсят работодателите, зависят от конкретната позиция и нейното ниво. На базата на тези специфични нужди, някои рекрутъри обръщат повече внимание на компетенциите от други.

Например, ако кандидатствате за офис асистент, рекрутърът ще иска да види у вас качества като високо ниво на организираност и способност да изпълнявате няколко задачи едновременно (мултитаскинг). Очаквайте да ви зададат много въпроси, които да проверят тези ваши умения.

Между другото, ето една страхотна възможност за работа като Офис асистент.

Специални/твърди умения

В зависимост от описанието на свободната позиция, ще е необходимо да притежавате определени специални или твърди умения за конкретната професия. Например, може да става въпрос организиране на събития или работа със софтуер за дизайн (ето една страхотна възможност за кариера като Web Designer ). Когато отговаряте, трябва да посочите примери как сте използвали успешно тези умения: Защо ви се налагаше да използвате Excel и как го използвахте на предишната си работа?

Ако имате твърде много подобни примери, изберете няколко от най-пресните.

Комуникация

Рекрутърът със сигурност ще провери как сте общували със своите колеги, доставчици, клиенти и всякакви хора от компанията. Може да чуете въпроса: Разкажете ни как успяхте да изградите своята ефективна професионална комуникация с някой човек на предишната си работа?

Когато отговаряте на този въпрос, не забравяйте да изброите комуникационните техники, които владеете: активно слушане, ефективно водене на преговори и т.н.

Вземане на решения

Много позиции, включително стартови, изискват да можете да вземате решения на базата на своите познания и опит. Ето защо трябва да сте готови да изброите примери за ситуации на работното място, в които ви се е налагало да вземате решения, може би в последния момент, и те са се оказали правилни.

Когато описвате подобни ситуации, разкажете на човека, който ви интервюира, как сте стигнали до това решени и какви фактори (бюджет, краен срок и т.н.) са повлияли на избора ви. И не забравяйте подробно да опишете резултата.

Организационни умения

При повечето позиции целта на рекрутъра е да избере кандидат, който е добър в организирането на работния си процес. С малки вариации, може да чуете въпроса: Как организирате работния си процес?

Всеки има собствени навици за управление на поставените задачи, приоритети и крайни срокове. Може би с правите списък на базата на приоритетите, преглеждате го и го променяте, ако се появи някой нов, по-важен проект? Във всеки случай, бъдете готови да споделите как организирате и контролирате процесите, в които участвате.

Решаване на проблеми

Обикновено мениджърите искат от служителите си решения, а не проблеми. Най-добрите служители са готови да предложат иновативни решения на предизвикателствата, пред които са изправени. Може да ви зададат въпроса: Кои са най-големите предизвикателства, които се е налагало да преодолявате на работното си място?

Направете оценка на опита си и говорете позитивно за тези предизвикателства, като се фокусирате върху решаването на проблема с помощта на нестандартни идеи и гъвкавост.

Задавайте правилните въпроси

Това е универсална препоръка, която ще покаже на рекрутъра доколко се интересувате от свободната позиция. Тези въпроси не само ще демонстрират мотивацията ви, но и ще ви помогнат по-добре да разберете дали дадена компания и позиция са най-подходящи за вас, какви ще бъдат вашите отговорности, какви ще бъдат колегите ви и какви възможности за развитие ще имате.

Възможни въпроси към интервюиращия:

 1. Това нова позиция ли е? Ако не, как се появи и как се разви тя в рамките на компанията?
 2. Какви възможности за кариерно развитие предлага позицията?
 3. Може ли да разбера повече за човека, който е работел на тази позиция преди мен?
 4. Как изглежда един нормален работен ден във вашата компания?

Възможни въпроси към себе си:

Преди да отидете на първото интервю за дадена позиция, трябва да си зададете някои въпроси. И не само да ги зададете хубаво е да ги запишете и да им отговорите писмено.

 1. Как работодателят ми ще спечели от работата им в неговата компания?
 2. Как мога да се опиша като професионалист в едно изречение?
 3. Как да покажа професионалните си качества?
 4. Защо съм работил толкова дълго/кратко в дадена компания?
 5. Каква информация за мен или препоръки биха могли да ми попречат да получа работата?
 6. Какво знам за компанията, в която кандидатствам финансови резултати, стратегии и позициониране?
 7. Какво искам да постигна в кариерата си и в какви времеви рамки?
 8. Какво е основното нещо, с което искам интервюиращият да ме запомни?

Ако се нуждаете от помощ в намирането на най-подходящата работа за вас или пък искате да се подготвите професионално за първия кръг от интервюто, нашият екип от невероятни експерти е готов да ви помогне свържете се с нас за още полезни съвети за успех!

Следете блога ни, за да разберете как да се подготвите и за втория кръг от интервюто за работа (ОЧАКВАЙТЕ СКОРО)!

Споделете:
icon top