Как да се подготвиш за втория кръг на интервюто за работа?

Как да се подготвиш за втория кръг на интервюто за работа?

Вторият кръг на интервюто за работа е моментът, в който всъщност ще се срещнете с евентуалните си бъдещи мениджъри, може би ще имате шанс да поговорите с екипа и хората, които ще вземат окончателно решение дали да ви наемат. За разлика от първото интервю с рекрутърите, на второто интервю ще бъдат проверени техническите ви умения, компетенциите ви, целите и мотивацията ви за работа.

Чеклист на бъдещия ви работодател: какво ще проверява той?

Помислете за всички въпроси, които може би не са ви задали на първото интервю и си подгответе отговори на тези въпроси. Интервюиращите вероятно ще искат да разберат повече за вашата мотивация, умения, кариерни планове, амбиции и ценности. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да блеснете в очите им.

Интерес към позицията и компанията

Едно от важните неща, които всеки работодател би желал да обсъди с вас на второто интервю, е дали, след първото интервю, все още имате интерес към позицията и компанията като цяло. Ентусиазмът ви на тази втора среща ще бъде възприет като сигнал за бъдещата ви ангажираност и участие в различни проекти и задачи. Ето защо, ако още искате тази работа, се постарайте това да стане ясно на интервюиращите.

Нужни умения

Възможно е да ви помолят да разкажете повече за сегашната си работа: как използвате уменията си, как сте се справили с конкретна ситуация. Причината – интервюиращият иска да разбере как ще действате и как ще се държите като част от компанията. Това интервю се нарича „поведенческо“ или „компетентностно“ интервю. Когато се уговаряте за второто интервю, попитайте дали е необходимо да донесете някакви материали от ваши минали проекти – портфолио, презентация или решение на конкретен казус.

Доколко се вписвате в ценностите на работодателя

Възможно работодателят да отдели сериозна част от второто интервю на това да провери дали споделяте ценностите на компанията. Може да ви поканят да се разходите из офиса и да срещнете бъдещите си колеги. Може да чуете и въпроси за вашите хобита и любими начини за прекарване на свободното време.

За да разберете дали компанията е подходяща за вас, подгответе си въпроси за нейните ценности, екипа, ДНК и корпоративна култура. Попитайте за екипа и качествата, които се ценят от интервюиращите и защо им харесва да работят в компанията.

Разсейване на съмненията

Бъдещият ви работодател може да използва второто интервю като възможност да разсее някои съмнения, които е възможно да сте оставили след първото интервю. Как да разберете дали има такива съмнения? Спомнете си дали на първото интервю е имало повтарящи се въпроси със сходно значение, но различна формулировка. Те може да са сигнал, че работодателят има някои съмнения и се опитва да разсее колебанията си.

Финансови очаквания и начална дата

Доста често на второто интервю работодателя обсъжда финансовите ви очаквания и евентуалната дата, на която можете да започнете работа. Трябва да се подготвите добре за тази част предварително – ще ви помолят да споделите своите добре обосновани финансови очаквания. Бъдете уверени и убедителни, когато ги представяте.

Още сте нов на пазара за работни места и не сте сигурни откъде да започнете? Вижте тези 6 съвета за неопитни кандидати за работа, които правят първите си стъпки след университета!

Следващи стъпки

Когато срещата свърши, работодателят ви ще ви каже какви са следващите стъпки – за него и за вас. Ако това не се случи, помолете да потвърди договореностите, които сте постигнали. Отново, много е важно да покажете колко важна и интересна е тази възможност за вас и защо това е така.

Малко за очевидното

За да преминете успешно през второто интервю за работа, трябва да знаете какво да правите. Но също толкова важно е и да сте наясно с някои от грешките, които кандидатите за работа правят често. Така че, нека се уверим, че знаете какво не бива да правите:

  1. Не се появявайте по дънки и тениска, освен ако, естествено, това не е договорено с интервюиращия предварително
  2. Не се отклонявайте от темата
  3. Недейте да мълчите постоянно
  4. Не се явявайте на интервюто без никаква идея какво прави компанията, в която кандидатствате
  5. Не говорете негативни неща за бившите си работодатели
  6. Не демонстрирайте, че не проявявате интерес към позицията, екипа или компанията; задавайте правилните въпроси

Да се надяваме, че вече сте изпратили съобщение, с което да благодарите на хората, които са ви интервюирали в първото интервю. След второто интервю, направете същото с всички, с които сте се срещнали. Не забравяйте отново да изразите интереса си към позицията и към компанията. И стискайте палци – или пък не, защото успехът ще е с вас, ако следвате съветите в тази статия!

Ако все още имате съмнения или пък нужда да повдигнете самочувствието и уменията си за успешно интервю за работа – свържете се с нас и един от нашите страхотни HR експерти ще ви преведе по пътя към успеха!

И не забравяйте да следите страницата ни със свободни позиции – там може би ви очаква работата на мечтите ви!

Споделете:
icon top