Как да напуснеш работа по собствено желание – и да запазиш добри отношения с работодателя

Как да напуснеш работа по собствено желание – и да запазиш добри отношения с работодателя

Да напуснеш работа по собствено желание и да останеш в добри отношения с бившия си работодател не е толкова лесно и бързо, колкото може да изглежда на пръв поглед. Въпросът не е просто да подадеш молба за напускане и да си плюеш на петите – трябва да го направиш както трябва и да оставиш позитивно впечатление за себе си – като човек и като работодател. В тази статия ще разберете как да го постигнете.

Безпроблемно напускане – възможно ли е?

Има голяма вероятност в бъдеще да срещнете отново своите бивши колеги и мениджъри и да работите с тях по друг проект. Може да дойде и момент, в който да ви се наложи да поискате препоръка от шефа си. Ами ако решите да се върнеш на нова, по-интересна позиция в същата фирма? Повярвайте ни, това е напълно възможно.

Ето защо:

Кажете на мениджърите си, че искате да напуснете в лична среща

Ако внимателно сте обмислили всички „за“ и „против“ и сте твърдо решени да напуснете, най-добре е да си насрочите среща с мениджърите предварително – поне две седмици преди деня, в който искате да си тръгнете. Кажете им защо сте решили да напуснете и бъдете аргументирани. Обяснете причините, без да отправяте обвинения или критики към началниците и колегите. Недейте да изразявате негативни емоции и болезнени реакции.

Опитайте се да се поставите на мястото на своя мениджър – той трябва бързо да намери човек, който да ви замести и/или да делегира задачите ви на други хора. Предложте план за действие, включващ следните точки:

  • Кой би могъл да ви замести, докато фирмата търси нов служител
  • Кой може да продължи и/или завърши вашите проекти

Споразумейте се за датата на последния ви работен ден. След това се срещнете с хора от HR отдела, за да обсъдите нужните стъпки за напускане по взаимно съгласие. В повечето случаи, ще се наложи да подпишете някои документи и да съберете подписи.

Помислте предварително какво ще правите, ако получите контра оферта

Мениджърите често предлагат да размислите и да изчакате, докато се отвори нова позиция. Други опции, които често се слагат на масата, са повишение на заплатата и бонуси. Това може и да ви изненада, затова, преди срещата, помислете и решете доколко сте склонни да приемете подобна оферта.

Подайте молбата си за напускане в HR отдела

Веднага щом началникът ви подпише молбата ви за напускане, внесете всички документи в HR отдела, където колегите ви ще стартират процеса по освобождаването ви. Не забравяйте да попитате на какво имате право. Например, може да ви се дължат пари за неизползвани дни отпуска. Разберете кога можете да получите оформената си трудова книжка, къде и как да върнете фирменото оборудване, което сте ползвали.

Свържете се със счетоводителите, ако сте материално-отговорно лице

Например, ако сте били асистент и всеки месец сте получавали пари за покупка на канцеларски материали. Може би сте купили клавиатура за работа със собствени средства, но искате този разход да ви бъде възстановен? Попитайте счетоводителите ви какво да правите и не забравяйте да решите всички тези въпроси, преди да напуснете – не е хубаво да си тръгвате, ако дължите нещо на фирмата и обратното.

Довършете започнатото

Довършете проектите, които сте започнали. Ако не можете да го направите, създайте таблица в Excel и ясно отбележете всички въпроси, които ще останат отворени след напускането ви. Изпратете тази информация на мениджърите си.

Попитайте колегите си дали могат временно да поемат важните неща, които ще оставите, докато компанията намери заместник. Не пропускайте да координирате препоръките си с мениджърите, за да няма недоразумения по важни въпроси и задачи, докато позицията ви не е заета от друг.

Организирайте си малка прощална среща с колегите

В последния си работен ден, поръчайте малко вкусна храна и поканете колегите си на 10-минутна прощална среща. Благодарете на всички, които са ви помагали и са ви подкрепяли с добра дума или добро дело. Изразете своята благодарност за възможността да работите с тях – това ще покаже, че уважавате своите колеги и своите мениджъри. Оставете данните си за контакт.

Все пак, вие сте били част от компанията, а самата компания е била голяма част от живота ви за известен период от време. Напускането не означава, че трябва да загърбите това време и всички усилия, които сте положили на работното си място.

Помнете, напускането е също толкова важно, колкото и постъпването на работа. В смяната на работодателя няма нищо лошо или страшно. Късмет с новата ви кариера!

Ако имате нужда от помощ по пътя към следващата си звездна позиция, свържете се с един от нашите страхотни HR експерти! Можете да разгледате всички свободни позиции тук.

Споделете:
icon top