10+ меки и твърди умения, които компаниите търсят СЕГА

10+ меки и твърди умения, които компаниите търсят СЕГА

Много от нас мечтаят да работят в утвърдена компания и да получават висока заплата. Но как да сте конкурентни и да убедите бъдещия си работодател, че именно вие сте професионалистът, от когото той има нужда? Естествено, всяка фирма се нуждае от висококвалифицирани работници, които непрекъснато търсят възможности да се усъвършенстват – в професионален и в личен план. Ето и нашият списък с най-важните умения, които ще ви помогнат да спечелите уважението и лоялността на всеки работодател. Дори и да не се целите в Google или Amazon, убедени сме, че нашият списък ще ви бъде полезен.

Меки умения

Меките умения са компетенции, които ви позволяват да общувате ефективно с хората и бързо да се адаптирате към нови обстоятелства.

Лидерство

Лидерите са задължителен елемент от всеки екип, но повечето хора имат погрешна идея за лидерството, като си мислят, че то означава умение да управляваш хора. Всъщност, лидерството е потенциалът да карате хората да ви следват и да ви уважават естествено. Добрите лидери могат да мотивират околните; те намират решение на конфликти и дават обратна връзка. Често, те са пример за хората около тях.

Креативност

Работодателите имат нужда от хора, които могат да раждат интересни и иновативни идеи. Всяка компания се стреми да създаде уникален продукт или услуга, която ще се открои на пазара. Ето защо хората с креативно мислене и подход в професионалната си работа са винаги търсени.

Способност да убеждавате

За да можете да се разбирате с колегите си на работа, трябва да умеете да ги убеждавате, че се движите в правилната посока, която ще ги отведе до успеха. Ако даден служител, особено ако е мениджър, има това умение, то със сигурност той ще се радва на ефективна и продуктивна комуникация с колегите си. Това важи с особена сила за експерти, които разработват собствени проекти: те трябва да могат да убедят инвеститорите в предимствата и ползите на тяхната бизнес идея и план.

Работа в екип

Работата с колегите често ражда по-добра версия на идеите ви. Ето защо големите фирми често организират брейнсторминг сесии. При този формат хората от екипа общуват и допълват взаимно идеите си, за да намерят решение на конкретна ситуация или проблем.

Проактивност

Недейте просто да седите и да чакате някой да ви каже какво и как да направите. Формулирайте сами задачите си в зависимост от нуждите на бизнеса ви и се опитайте да намерите решението сами.

Гъвкавост

Всеки работодател цени хора, които работят добре под стрес и могат бързо да се адаптират към нови обстоятелства, без да губят своята ефективност. В днешния свят, в който всичко се променя ежедневно, трябва моментално да напипвате новите тенденции и да сте с няколко стъпки пред конкурентите.

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е способността на човек да осъзнава собствените си емоции и емоциите на хората около него, включително на клиентите. Ако имате това умение, ще можете да реагирате ефективно на всяка нужда и предизвикателство. За да развиете своята емоционална интелигентност, анализирайте и се опитайте да разберете реакциите на хората, с които общувате.

Твърди умения

Твърдите умения са професионални умения – набор от компетенции, които са свързани с техническата част на работата ви. Докато меките умения могат да се развият самостоятелно и да се обогатяват с трупането на житейски опит, твърдите умения се придобиват с обучение. Сред най-търсените твърди умения на днешния пазар на труда са:

Блокчйен

Блокчейн е сравнително нова технология за дигитален трансфер и съхранение на активи. На пазара на труда все още има дефицит на експерти, които имат нужните познания и опит в тази сфера. А в епохата на безконтактните плащания, очевидно си струва да се замислите за кариера в тази област.

Търсите IT кариера в банковия сектор? Кандидатствайте сега за тази свободна позиция за DevOps Engineer!

Облачни услуги

Памет картите вече са в миналото – днес има далеч по-добри и по-сигурни начини да съхранявате данните си. Много фирми вече работят в „облака“ – бързо и ефективно. Ето защо на пазара на труда се търсят хора, които могат да управляват, програмират и създават облачни системи.

Вижте тази страхотна възможност за кариера като Big Data Engineer!

Изкуствен интелект

Експертите, които владеят тайните на изкуствения интелект, са привлекателни за фирми, разработващи иновативни продукти и автоматизирани системи. Тези процеси ускоряват дейностите във фирмата и ги извеждат на изцяло ново ниво. Ако владеете тези технологии, винаги ще имате работа – при това, доста добре платена.

Бизнес анализ

Бизнес анализаторите правят детайлни описания и карти на бизнес процесите, което позволява на компаниите да видят всички нюанси на дейностите си. Тяхната работа е високо ценена и необходима, тъй като те намаляват разходите и сроковете чрез оптимизация.

Имате опит в бизнес анализа? Кандидатствайте сега за тази вълнуваща позиция: Senior Business Analyst!

Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетингът се използва в интернет търговията. В общи линии, партньорите получават заплащане срещу всяко целено действие (в повечето случаи, продажба), постигнато чрез техните дейности (например, създаване и публикуване на съдържание). Основната полза на този сравнително нов вид маркетинг е, че той има по-широк обхват на аудиторията.

Продажби

Всяка компания се нуждае от експерти в продажбите, защото без продажби, бизнесът просто не може да съществува. Продажбите са в основата на целия бизнес, затова професионалистите в тази област са задължителен елемент от екипа на всяко търговско предприятие.

Създаване на видео съдържание

Повечето хора „консумират“ информация чрез очите си. Според учени хората от поколение Z са особено склонни да се информират визуално. Ето защо, видео съдържанието е изключително популярно и изпълнява много функции в света, в който живеем днес.

Всеки работодател иска да има екип от хора, способни да решават проблеми и да допринасят за развитието и напредъка на компанията. Ако сте един от тези хора, със сигурност ще намерите работата на мечтите си и ще сте ценен и ефективен служител – попълнението-мечта на всеки успешен бизнес.

Споделете:
icon top