Открийте красотата на Дубай

Открийте красотата на Дубай

Дубай (Dubai) е най-бързо растящият град в света. Някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи.

Горещият, но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса за докосване до арабската култура, заедно с изпълнението на едни от най-луксозните проекти в света, превръщат Дубай в перлата на Персийския залив.

В Дубай се намира най-високата сграда в света – Бурж Халифа (Burj Khalifa), която се вижда от 95 км и има 163 етажа. Сградата е толкова висока, че за тези, които живеят над 150 етаж залезът настъпва с 2 минути по-късно!

Тук се намират най-големият мол в света и най-големият ски курорт на закрито. Ски Дубай (Ski Dubai) в Емирейтс Мол е оборудван със ски писта, лифт, истински сняг и дори живи пингвини. Закритата писта се снабдява с 6 000 тона изкуствен сняг всеки ден. Така, въпреки че Дубай е в сърцето на пустинята и не разполага с планини, любителите на зимните спортове, могат да се отдадат на любимото си забавление.

Дубай е и дома на една от най-впечатляващите атракции в света – „Светът“ – удивителен архипелаг от 250 сътворени от човека острови, подредени, така че да представляват карта на земното кълбо. В допълнение има изградени 3 изкуствени острова във формата на палми.

Около 80% от обитателите на Дубай са чужденци – не само от Европа и Северна Америка, но и от целия Среден и Далечен изток. Това превръща града в един от най-космополитните в света. Фактът, че все повече хора избират Дубай не само като туристическа атракция, не е изненадващ, т.к. градът се слави като един от най-безопасните за живеене. Измерени в проценти криминалните прояви са 0%. Дубай е подложен на 24-часово наблюдение с повече от над 40 хиляди камери, инсталирани из целия град.

Чудили ли сте се някога с какви коли се придвижват полицаите в най-богатият град в света? Полицията в Дубай има висок бюджет и може да се видят полицейски коли, които струват колкото къщи – Ferrari за 500 000 долара, Lamborghinis за 400 000 долара и дори Ashton Martin за 1.79 млн. долара.

Строителството в Дубай е впечатляващо. По данни 20% от всички строителни кранове в света в момента се намират именно там. На фона на това, че в недалечната 1968 г. в Дубай е имало само 13 автомобила, днес трафикът е толкова натоварен, че се строят пътища на две нива.

Внушително е и метрото в Дубай. Съставлявано от 42 станции, част от които са произведение на изкуството със своите светлинни инсталации, картини и декорирани стени, и напълно автоматизирано (управлява се изцяло от компютри), то е построено за изключително кратък срок – 18 месеца! Официалното му откриване се случва в 9 сутринта на 9.09.09г.

Дубай впечатлява посетителите си с ослепителния футуристичен дизайн и визия на модерен мегаполис. В миналото търговските отношения на Дубай са се простирали от Западна Европа до Югоизточна Азия и Китай. Резултатът е създаването на едно от най- многообразните общества в света. Въпреки, че все още бедуини бродят из пустинята, това не пречи същевременно Дубай да бъде и домакин на международни тенис и голф турнири.

Споделете:
icon top