Топ 10 съвета как да станеш топ мениджър, преди да си навършил 30

Топ 10 съвета как да станеш топ мениджър, преди да си навършил 30

В днешния професионален свят, професионалистите заемат мениджърски позиции десетилетия преди техните предшественици в миналото. А доста често липсата на опит и обучение е опасна комбинация. Ако тепърва правите първите си стъпки на пазара на труда и имате високи амбиции, по-добре да стартирате правилно от самото начало. За да ви помогнем, ви предлагаме списък с 10 полезни съвета как да станете топ мениджър, още преди да сте навършили 30 години.

Избирайте приятелите си внимателно

Хората, с които общувате всеки ден, ще са в приятелския ви кръг дълги години. Не забравяйте, че животът не е само безкрайни купони – има и неща като ценности, цели и планове. Дори и най-амбициозният и най-талантлив човек може да се демотивира, ако всеки ден чува: „За какво ти е това?“, „Много е сложно, не се захващай“ и т.н. Изберете си ментор, развийте мрежа от страхотни експерти в професионалния път, който сте си избрали, и общувайте не само с хора, които ви харесват, а и с такива, които могат да ви служат като модел за подражание.

Учете се от най-добрите

Ако сте един от онези хора, които си мислят, че „да работиш за някакъв си чичко е тъпо“, ще трябва да ви разочароваме. Според статистиката, най-успешните фирми са изградени от хора над 40-те – дотогава, те вече са развили необходимите навици и умения и са натрупали ценен опит в големи компании. През първите години от кариерата си, гледайте да се учите от най-добрите на пазара.

Обмисляте кариера на мениджърска позиция? Вижте тази възможност за работа катоQA Manager!

Не започвайте от секретарски позиции

А ако все пак го направите, търсете позиции, които дават възможност за израстване и ще са полезни за бъдещия ви професионален път. Вижте какви хора работят в компанията – кои ще са началниците ви, има ли какво да научите от тях? Идеалният вариант е да започнете като младши експерт или стажант в сферата, която сте си избрали.

Избягвайте компании със съмнително минало

Ако тепърва навлизате на пазара на труда, най-добрата опция за CV-то ви е да си изберете фирма, която е известна и се слави с добра репутация. Това ще ви спести много проблеми в бъдеще – включително постоянно да обяснявате в каква компания сте работили и защо опитът ви там е важен. Тук има едно изключение – ако решите да се присъедините към обещаващ стартъп.

Не всичко е пари

Когато си избирате работа, не мислете само за заплатата. Има много по-важни неща, като например полезните умения, опит и знания, които ще добиете там.

Не си мислете, че на 20 всичко е позволено

Да смятате, че целият живот е пред вас, е голяма илюзия. Направете си твърд план за кариерата, поставете си цели и изградете солидни основи – първите ви решения ще отекват дълго в живота ви по-нататък. Хората в 30-те, които предприемат правилните стъпки в 20-те си години, имат много по-висок стандарт на живот от останалите, които не са го направили.

Ето още една страхотна възможност: кандидатствайте за позицията Account Manager!

Не си мислете, че всички около вас са по-умни по подразбиране

За добро или за лошо, това невинаги е така. Ето защо, недейте постоянно да чакате колегите ви или шефовете ви да ви инструктират. Задавайте въпроси, ако има нещо, което не разбирате. Потърсете в Google, предлагайте решения и споделяйте идеите си. Не се бойте да изразите мнението си.

Не мислете, че шефът ви трябва непрекъснато да ви мотивира

Мотивирайте се сами. Още от първия ден, мислете за добавената стойност, която давате на вашата компания – това е единствената валута, която струва нещо в света на бизнеса. Както е казал Кенеди: „Не питайте какво може да направи страната ви за вас – питайте какво вие можете да направите за своята страна“.

Спестявайте пари и ги инвестирайте

Създайте си правило да спестявате пари от заплатата си и да ги инвестирате – още от първия ден на работа. Има много изследвания, които показват, че 20-те години от живота на човек са ключов период за трупането на капитал и осигуряването на по-нататъшна стабилност.

Бъдете позитивни

Ако работата ви е „гадна“ и всичките ви колеги са „гадни“ – в 90% от случаите става въпрос за младежки максимализъм и има и друго решение, освен да напуснете. Не мислете само за това как се чувствате – използвайте емоционалната си интелигентност и себепознание и успехът със сигурност ще ви се усмихне.

Ако отделите време и енергия, за да развиете уменията и знанията си още в ранен етап, това със сигурност ще ви помогне в кариерата. Направете го, като учите целенасочено и целеустремено се свързвате с правилните хора около себе си и в екипа на работното си място. И следвайте този списък с 10 съвета, за да станете топ мениджър преди да навършите 30.

А ако все пак имате нужда от съвет как да изградите успешна кариера като топ мениджър, без да падате в често срещаните капани по пътя, свържете се с един от нашите страхотни HR експерти!

Споделете:
icon top