Търсене на работа и социални медии: как да създадеш перфектния си профил

Търсене на работа и социални медии: как да създадеш перфектния си профил

Личните страници в социалните медии отдавна са загубили „поверителния“ си статут. Докато преди години тези уютни онлайн дневничета служеха като трибуна за самоизява или място, където спокойно да излееш душата си, днес социалните профили са почти като второ CV. И то доста по-достоверно.

В автобиографията си, човек обикновено споменава само най-добрите си страни, докато във Facebook хората са самите себе си и несъзнателно разкриват и тъмните, и светлите си страни. А повярвайте, всеки потенциал работодател днес ще разгледа много внимателно социалните ви страници – също толкова внимателно, колкото би проучил препоръките ви.

Разгледайте нашите съвети за перфектното CV в „новото нормално“ време, в което живеем!

Постовете в социалните мрежи вредят на 1 от 10 служители

Според проучване на анализаторите от On Device Research, 1 от всеки 10 служители са „пострадали“ заради своя публикация в интернет: или са били уволнени, или не са били наети. Всъщност, броят им може и да е много по-голям, но кой знае…

Социалните мрежи са безпощадни към всички, независимо от позицията и професията им. А ето и няколко красноречиви примера:

Стюардеси, уволнени заради критики в интернет

Тринайсет стюардеси от Virgin Airlines загубиха работата си, след като публикуваха остри критики към своята авиокомпания и по този начин косвено обидиха клиентите ѝ и разпространиха вътрешна информация.

Британка, изгонена от съдебно жури заради въпрос към онлайн приятелите си

Членка на журито в британски корт бе отстранена от процеса, след като публикува въпрос в социалните медии: дамата не била сигурна какво решение да вземе и решила да помоли за съвет онлайн приятелите си.

Испанска монахиня, прокудена заради пристрастеност към Фейсбук

Лошата репутация може да провали всяка успешна кариера – дори и тази на монахиня. На испанската послушница Мария Хесус Галан ѝ се наложи да се прости с манастира, след като я хванали, че прекарва твърде много време във Фейсбук. Задълженията ѝ били да се грижи за интернет банкирането и дигиталния архив на обителта. Очевидно, да си общува в социалните мрежи не е било част от длъжностната ѝ характеристика.

И все пак, всички тези злощастни случаи не бива да ви обезкуражават и да ви карат да си мислите, че личната ви страница в интернет трябва да прилича на някаква скучна бизнес презентация. Струва си обаче да обърнете внимание на някои неща, ако искате да изградите успешно своя собствен професионален бранд.

Семейство: да го крия ли?

Тежките времена, в които работодателите ценяха работохолици, да разтегателното канапе бе най-готиният и най-търсен офис аксесоар, са отдавна отминали. Ако имате любим човек – някой, който ви вдъхновява да напредвате в кариерата и непрекъснато да се самоусъвършенствате, това определено е бонус точка за репутацията ви. Семейството всъщност е един много сложен и отговорен проект. Движите го успешно? Ако е така, получавате още една бонус точка.

Шовинизъм: в никакъв случай

Ако имате определено отношение към конкретни групи хора, не е нужно да го изразявате публично. Дори и безобиден лайк под постове от рода на: „Всички азиатци изглеждат еднакво“ могат да ви струват кариерата. Особено ако работите в международна компания.

Хобито: неразделна част от живота ви

Човек, който има пълноценен и интересен начин на живот ще се прояви и като отличен и всеотдаен служител. Ето защо, ако има още нещо, освен работата, в което сте добри – не се стеснявайте да го покажете. Това е част от живота ви – и ще демонстрира, че давате най-доброто от себе си във всичко.

Критики към шефа – настоящ и минал

Дори и вече да не сте част от даден екип, критиките към шефовете в интернет не са особено добра идея. Ако публикувате нещо такова на страницата си в социалните мрежи и бъдещия ви нов шеф о види, той може да си помисли: дали това не е някакъв пасивно-агресивен недоволен човек, който предпочитат да напада в интернет, вместо да предприема реални действия? Ако предишният ви работодател наистина е бил несправедлив към вас (както може би си мислите вие), по-добре да го запазите между двама ви. Твърде вероятно е, ако раздухате случая, да споделите вътрешна информация. А това ще подкопае доверието на новия ви работодател – независимо дали сте били прави или не.

А ако публично обидите сегашния си шеф (като си мислите, че той никога няма да разбере) или пък фирмата си, това определено не е индикация за здрав разум. Ако е така, кой и защо изобщо би искал да ви наеме?

Надяваме се, че никога не сте правили и никога няма да допуснете грешките в този списък. Ако все пак се нуждаете от съвет как да изградите успешна кариера, без да падате в капаните на социалните медии – и не само, свържете се с един от нашите страхотни HR експерти!

Споделете:
icon top