10 неща, които да направиш в Лондон

10 неща, които да направиш в Лондон

Лондон – най-гъсто населеният град на Европейския съюз, отличаващ се с изключителна пъстрота. Всеки район на Лондон е като отделна държава. Смята се, че жителите на мъгливата столица на Великобритания говорят на 300 езика. Височината на повечето лондонски сгради не надвишава 10 етажа, поради това общата площ на Лондон се е разраснала до невероятни размери. В Лондон се намират около 80 паркове, 160 музеи, 100 театри, 4 международни летища и 8 железопътни гари.

Неслучайно Лондон е наричан още „гордостта на короната“. Градът предлага много разнообразни възможности да оползотворите по-възможно най-запомнящия се начин времето си.
Екипът на RIR ви препоръчва своите топ 10 забележителности и интересни забавляния, на които да се отдадете в Английската столица.

1. Посетете мюзикъл в Лондон!

Лондон е световноизвестен с невероятните си мюзикъли, като почти всеки втори посетител на града посещава поне един от тях. Всеки мюзикъл се играе в определен театър в района на Уест Енд. Ако искате да се насладите на някои от тези прекрасни мюзикъли, то едни от най известните са: Mamma Mia, Les Miserables, Matilda, Aladdin, Wicked, 42nd street, the Lion King, The Book of Mormon.

2. Не пропускайте да се потопите в несравнимата атмосфера на английски ПЪБ

По официална информация пъбовете в Лондон са над 7 хиляди. И, повярвайте ни, няма нищо по-хубаво от една студена бира след работа. Ако се чудите каква бира да изберете, имайте предвид, че в Англия е нормална практика да поискате да пробвате бира преди да си поръчате. Ние се спираме на вкуса на традиционните английски бири, ейл (ale) или портър (porter).

3. Разходка в Уестминстър

Това е политическият център на Лондон, дом на сградата на Парламента и на световноизвестния Биг Бен. Тук е и Уестърминстското абатство, което е отворено за посетители през повечето дни.

Уестминстърското абатство е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси от 1066 г. насам.

Малцина са тези, които си тръгват от Лондон без селфи на фона на Биг Бен. Най-добрите места за снимки със символа на Лондон: от другия бряг на Темза, от Уестминстърския кей или от площада на Парламента пред паметника на Уинстън Чърчил.

4. Чували ли сте за страхотните паркове в Лондон?

След посещението на музея или галерията, най-вероятно ще имате желание да отдъхнете за кратко. Най-удачното място да се „скриете“ от тълпата е емблематичният за Лондон Хайд парк (Hyde park), намиращ се в непосредствена близост до музеите.

Той е един от 8-те царски парка (Royal parks) и истински оазис в сърцето на градската джунгла. Хайд парк предлага едновременно събития и концерти на световно ниво, както и спокойни кътчета за отдих и пикник. Езерото Серпентайн (Serpentine lake) с плуващите лебеди е емблематично за града. В парка може да се посети и мемориалния фонтан на Принцесата на Уелс (Wales) – Даяна, отворен от Кралицата през 2004. През топлите месеци това е любимо място на малки и големи! Позволено се да си топнеш краката, но не и да ходиш и бягаш във фонтана.

В Ъгълът на ораторите в Хайд парк всеки може да сподели от трибуната своите идеи или дори да изнесе проповед, там където част от речите си са изнасяли Джордж Оруел и Маркъс Гарви.

5. Кулата на Лондон (Tower Of London)

Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите скъпоценните камъни на короната, Средновековния дворец и позорната Кървава кула.

6. Тауър бридж (Tower Bridge)

Тауър Бридж е мост, който е комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа.

7. „Лондонското ОКО“

Едно посещение на английската столица не е пълно, ако не сте се снимали пред Окото и не сте се качили на него. 137-метровото виенско колело има 32 капсули като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Построено е в чест на новото хилядолетие, което се е превърнало в един от символите на града през годините.

8. Музеи и галерии в Лондон:

Лондон е градът, в който се предлагат най-голям брой безплатни музеи и забележителности.
„Езерото с лилиите“ на Моне, „Слънчогледите“ на Ван Гог, „Мадоната на скалите“ на Леонардо да Винчи, „Съдът на Парис“ на Рубенс, „Мадоната с карамфилите“ на Рафаел – с такъв списък от шедьоври Националната галерия на Лондон не се нуждае от реклама. Музеят се намира в сърцето на Лондон, а точно срещу главния вход има още една безплатна забележителност – паметникът на адмирал Нелсън.

Лондонският природонаучен музей е важен бастион на дарвинизма (между другото, някои от експонатите е събрал лично Чарлз Дарвин). Десетки милиони експонати, колекции от минерали и пеперуди, вкаменелости и растения, модел на синия кит в пълен размер.

Ако ви е било интересно в Ермитажа, планирайте цял ден (а понякога и два) за разглеждане на Британския музей. Най-посещаваният музей в Лондон и един от най-големите музеи на света е събрал под един покрив уникални експонати от цял свят – от Розетският камък и „Диамантената сутра“ до гигантски статуи от Великденските острови и гравюри на Гоя.

Мадам Тюсо е музей на восъчните фигури, основан от восъчния скултор Мари Тюсо. Този музей има клонове в няколко известни града по света. В лондонския музей ще видите над 300 фигури на известни личности, 4D филм с героите на Марвел, а накрая можете да преживеете Лондон чрез интерактивна обиколка с такси.

9. По следите на лондонските герои! Култура

„Кингс Крос“ е едно от най-оживените места в града, където, най-вероятно ще видите тълпи от ученици, дошли да видят мястото, от където Хари Потър е започнал пътуването си до Хогуортс.

Едно от ключовите места в Лондон е и „Бейкър Стрийт“, известен най-вече като на улицата, че скандален детектив Артър Конан Дойл Шерлок Холмс е живял. Днес можете да намерите там музей на Шерлок Холмс.

Нотинг хил – лондонският квартал, превърнал се в нарицателно на цветния и интересен живот на английската столица. Днес улицата, на която е живял някога писателят Джордж Оруел е цветна, пълна с живот и настроение. Нотинг Хил се радва на голяма популярност сред туристите в Лондон, в значима степен и след филма “Нотинг Хил”. Култовата лента с Хю Грант и Джулия Робъртс наистина превръща малкия квартал в световен хит.

10. Футболен мач

Да не забравяме, че това Англия е страната на футбола. Ако имате възможност, задължително се възползвайте от възможността да посетите някой мач на Арсенал, Челси, Тотнъм или някой от по- малките отбори от града.

Не пропускайте да разгледате нашите нови обяви за работа в Англия!

Споделете:
icon top