Кипър – островът на Афродита

Кипър – островът на Афродита

Кипър е третият по големина остров в Средиземно море (след Сицилия и Сардиния). Намира се изцяло в Азия, в източната част на Средиземно море и се явява своеобразна връзка между Изтока и Запада. Релефът на Кипър е съчетание от планини и низини – двете планински вериги – Северна и Южна (Тродос) са разделени от хълмиста равнина, а климатът и растителността са типично средиземноморски, с голям брой слънчеви дни годишно. Смята се, че Кипър и Канарските острови са местата с най-добрия климат на света.

От 2004 година островът е член на Европейския Съюз. Официалните езици в цялата страна са гръцки и турски, но тъй като в продължение на 35 години, до 1960 г., Република Кипър е била колония на Обединеното кралство, английският също се използва свободно. Наследство от английската култура са и шофирането в лявото платно, вечерята в седем, голфът и бирените пъбове, което дава повод понякога да наричат Кипър „Малката Англия“.

Кипър е не само красива природа, слънце, въздух и море, но и много история, обхващаща цели 9 хилядолетия. В този дълъг период островът е преживял много – тук са се родили не един и два мита, вихрили са се любовни истории между египтяни и римляни, земята е била тъпкана от отоманските нашественици, помни венецианските набези от 1571 г. и годините под британската корона.

Кипър е известен като романтично кътче безспорно заради родното място на легендарната гръцка богиня на любовта Афродита. Създадена от морската пяна по крайбрежието на Пафос (близо до Лимасол), Афродита, която е известна като Венера за римляните, се появила на брега на огромна мида, която излязла от морските води точно до скалите на Petra tou Romiou в Кипър.

Кипър е и мястото, където се заражда една от най-великите любовни истории на всички времена, приказката на Антоний и Клеопатра. След противоречивата им сватба, Антоний бил толкова влюбен в прекрасната египетска кралица и толкова отчаян как да й покаже нестихващата си любов, че легендата разказва, че й подарил Кипър, островът, който отразява неземната й красота…

Най-големите градове в гръцки Кипър, след Никозия, са Лимасол (на гръцки Лемесос), Ларнака и Пафос, като в последните два се намират и двете международни летища на острова.

Град Ларнака е богат на исторически забележитeлности – построената църква в чест на апостол Лазар, покровител на Ларнака, която е съхранена и до днес; византийска църква – „Построената от Ангели“; джамията Хала Султан, построена върху паднал метеорит и считана за трета по-важност след Мека и Медина.

За изминалите 10 години Кипър е обявен за държавата с най-чисти води в Европа. Страната е наградена от Европейската агенция по околна среда заради 100% чистата вода. Плажовете Sunrise Beach, Makronissos beach и Blue Lagoon, са обявени за плажовете с най-кристалната вода на острова.

Споделете:
icon top