Гран Канария – Островите на щастливите

Гран Канария – Островите на щастливите

Над 1000 мили на юг от Иберийския полуостров на Испания, на географската ширина на „Тропика на рака“ и само на 100 км от Африка, в Атлантическия океан се намират 13 острова, наречени от древните римляни „Острови на щастливите“, а днес – Канарски острови.

Островите имат вулканичен произход и това личи навсякъде: полета от застинала лава, плодородна вулканична почва, дълбоки угаснали кратери. На остров Палма се намира най-дълбокият кратер на земята Ла Калдера. От скалистия му ръб до дъното има повече от два километра.

Островите са автономна испанска област и поради тази причина са лесно достъпни от повечето големи европейски градове. Тук, обаче, хармонизираните европейски правила за ДДС не са валидни и прилагането на данъка върху оборота е от компетентността на националните или местните власти на Канарските острови. Това означава, че много от предлаганите продукти (алкохол, козметика, електроника) не се облагат с ДДС. И да, тук можете да си купите литър Канарски ром за 4,90 евро или оригинални RayBan очила за 50 евро.

От всички Канарски острови, Гран Канария е вторият най-населен остров от архипелага, след остров Тенерифе. Известен е и под прозвището „континент в миниатюра“, като за него може да се видят плажове с бял и черен пясък, заливи, пясъчни дюни, планини и тропически растения. Гран Канария е някогашен вулкан и е дълъг 47 км. и широк 55 км. Столицата, Лас Палмас е признат за най-големия град на Европейския съюз, който се намира извън Европа, с население около 385 000 души, което е съставено от преселници от цял свят, предимно от Европа и Средиземноморска Африка.

Интерес представлява произхода на името – Гран Канария. Всичко тръгва от кръвожадните кучета – канис, използвани за храна от първите заселници на островите – гуанчите. Преди Канарските острови са били известни като „Острови на благоденствието“ и „Щастливите острови“.

Климатът в Гран Канария е един от най-добрите в цял свят, слънчевите дни са около 330-340 в годината, а градусите през деня лятото са над 30, а зимата около 25.

В столицата Лас Палмас може да посетите къщата на Христофор Колумб „Casa de Colon“, който е живял тук до момента, в който е открил Новия свят. Една от най-големите туристически атракции на Гран Канария се намира в южната част на острова, при Маспаломас. Това са обявените за световен природен резерват от ЮНЕСКО дюни. Освен за отдих, почивка, културен и природен туризъм, Гран Канария е и предпочитана шопинг дестинация, тъй като е безмитна зона.

В Лас Палмас има разнообразие от театри, кина, има опера, провеждат се редовно концерти и танцови спектакли. Градът е домакин на годишния музикален фестивал на Канарските острови, както и на Международен филмов фестивал. Карнавалът на Лас Палмас е известен в целия свят и е една от основните атракции за туристите.

TripAdvisor обявява Лас Палмас де Гран Канария за една от „изгряващите“ дестинации за 2017г., представяйки града с неговите великолепни плажове, кокосови палми и фин златен пясък, които привличат тълпи от посетители през цялата година.

Споделете:
icon top