Литва – страната на щъркелите

Литва – страната на щъркелите

Република Литва се намира в Североизточна Европа. Граничи с Латвия, Беларус, Полша и Русия. Населението й е под 3 млн. души и там се говори език, който се твърди, че е по-древен и от латинския. В Средновековието е била най-голямата държава в източна Европа.

Литва е известна още и като страната на щъркелите. Тя е дом за около 50 000 щъркела. Лятото е прохладно, а нощите са кратки и светли. Старите замъци и ренесансовите сгради, високите католически църкви в старите части на градовете, превръщат посетителите в пътешественици през времето.

Най-ценното бижу в короната на Литва е столицата Вилнюс. Разположена по бреговете на реките Нерис и Вилня, тя привлича множество туристи с изяществото на сградите си. Градът е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, а скитането по павираните му улички е емоция, която не се забравя.

Страната е включена в класацията на Forbes „3 Top Travel Destinations for 2015“. Една от забележителностите на страната е Хълмът на кръстовете в Шяулияй. Той е изкуствено създаден и представлява могила, която е буквално покрита с хиляди кръстове, оставяни от поклоници, посещавали мястото през годините. Кръстовете са най-различни – от масивни и красиво инкрустирани до такива, които са били закупени набързо от сувенирни магазини на път към хълма. Много от тях разказват своя собствена история, имат окачени снимки на своите собственици и лични послания, оставени на малки бележки по тях.

Сред интересните факти за Литва, може да се изредят, че там има повече балони с горещ въздух на глава от населението, отколкото във всяка друга страна в света, както и че методът за производство на водка от зърно е открит именно от литовците. И с това не приключват интересните факти. В Литва от началото на тази година се готви необичайна реформа в полза на добрите новини. Депутати от прибалтийската страна предлагат законова промяна, която да фиксира задължителен процент на положителни вести в медиите – 50 на сто.

Няма как да говорим за Литва и да не споменем за чудесната национална кухня. Във всеки регион на Литва са се запазили традиционните и оригинални за самото място ястия. Вероятно най- популярният кулинарен специалитет е студената супа от цвекло. Картофите също често присъстват в менюто, като традиционни ястия са картофени палачинки и Cepelinai – картофени кнедли, пълнени с месо, извара или гъби.

Ако всичко това ви звучи подходящо, разгледайте нашите нови предложения за работа в Литва тук.

Споделете:
icon top